Senaste inläggen

Av Göran Björklund - Tisdag 12 mars 13:27

Nöd går före rätt? Kanske inte direkt applicerbart på det förhållande att många länder, och bland dom också Sverige, avbröt utbetalningarna till nödhjälp till civilbefolkningen i Gaza. Men själva principen kanske? Grundtanken som finns på många ställen i juridiken; nöd bryter lag osv.
Från dag 1 kom väldigt tydliga signaler från FN-organet att konsekvenserna av att stoppa utbetalningarna var förödande för civilbefolkningen. Det har från andra håll t o m talats om att stoppet innebar ett brott mot Genévekonventionens förbud mot kollektiv bestraffning.
Men nu har den ansvarige ministern meddelat att han är trygg, och därför kan utbetalningarna återupptas. Under tiden har t o m USA verkat ha tyckt att läget är så illa att de både flygmbombat mat och bygger en temporär hamn för införsel av nödhjälp. Man kan undra om det är USA:s agerande som snabbat upp trygghetskonstatetandet i Stockholm?
Men framför allt; hur högt har inte priset varit för denna tankeverksamhet?

Av Göran Björklund - Tisdag 12 mars 07:23

Forskarna menar att flygresandet, flygskatten till trots, har ett skatteundantag om man ser till den svenska standardmomsen.
”Detta leder förstås till ett högre flygresande, med fler avgångar och högre utsläpp, än vad som annars skulle varit fallet.”

Jonas Åkerman, forskningsledare, strategiska hållbarhets­studier, KTH
Jörgen Larsson, styrmedelsforskare för hållbar konsumtion, Chalmers
Mattias Höjer, professor i miljöstrategisk analys och framtids­studier, KTH

Debattartikel i Svenska Dagbladet idag

Av Göran Björklund - Söndag 10 mars 21:57

Kul att i alla fall några s k experter talar klarspråk om vad de tycker om de insatser som skall göras m a a att det påträffades spår av kokain på fyra av åtta partiers partilokaltoaletter. De anser att det signalerar att man inte vill/vågar vidta några mer långtgående åtgärder. Istället pratar man runt med en massa tomma ord.
Jag har sagt det förut och säger det gärna igen: Riksdagen borde bli den första visitationszonen.

Av Göran Björklund - Söndag 10 mars 20:05

Martin Hultman forskar om klimatförnekelse vid Chalmers Tekniska Högskola och var nyligen med och arrangerade en konferens om europeisk högernationalistisk miljö- och klimatpolitik i Uppsala.

Han menar att högerradikala nationalister nu mobiliserar för fullt över hela Europa för att riva upp klimatpolitiken - och att det kan få stora konsekvenser för EU:s roll som pådrivare i det globala klimatarbetet.

- Just nu pekar allt mot att EU-valet kommer att bli ett klimatval. Åren mellan 2020 och 2030 har beskrivits som avgörande för att vända utsläppskurvorna. Det EU-parlament som väljs nu kommer att sitta till 2029. På det sättet är EU-valet ett överlevnadsval, säger han.

https://www.dn.se/varlden/forskare-petropopulismen-sprider-sig-i-europa-hotar-eus-klimatarbete/

Sverker Lenas, DN

Av Göran Björklund - Lördag 9 mars 20:36

I den politiska debatten kan det ibland låta som om var och varannan invandrad person är en brottsling. Det stämmer inte.
Det är visserligen sant att det finns en förhöjd risk för att personer med utländsk bakgrund har varit misstänkta för brott jämfört med personer med svensk bakgrund. Men viktigare är att den stora majoriteten, långt mer än nio av tio, inte har varit misstänkta för något brott (Brå 2021:9). Hur upplever personer med utländsk bakgrund att varje dag matas med påståenden om att invandringen är ett stort hot och att invandrade bara utgör problem?

Nya lagar är nu på väg i repressivt syfte, där en del äventyrar mänskliga rättigheter och demokratiska värden. Hit hör bland annat ”visitationszoner”, angiverilag, begränsad yttrandefrihet för icke-medborgare, utvisning på vaga grunder, stopp för offentligt finansierad tolkning och en hårdare press på att fler ska lämna Sverige.

https://www.dn.se/debatt/pinsam-politisk-tavling-i-harda-tag-mot-flyktingar/

Anna Ekström, ordförande i Rörelsehögskolornas intresseorganisation och i ABF Stockholm
Antje Jackelén, tidigare ärkebiskop
Cecilia Malmström, tidigare EU-minister (FP) och EU-kommissionär
Kristina Persson, tidigare statsråd (S) och landshövding i Jämtland
Margareta Persson, tidigare riksdagsledamot (S) och ordförande i Handikappförbunden
Agneta Pleijel, författare
Jesper Strömbäck, professor i politisk kommunikation, Göteborgs universitet
Therese Svanström, ordförande, TCO
Alf Svensson, tidigare partiledare (KD) och biståndsminister
Sverker Sörlin, professor vid KTH, ordförande i Folkuniversitetet och författare
Bengt Westerberg, tidigare partiledare (FP) och socialminister
Monika Olin Wikman, jurist och tidigare landstingsdirektör











Av Göran Björklund - Lördag 9 mars 14:12

Jag ser dessa företag om ett av de större snedstegen som togs under 90-talets nyliberala era. Större delen av borgerligheten, men även sossarna köpte ju då tesen om att det offentliga var en ineffektiv resursförbrukare, medan privata företag med sitt magiska trollspö, vinstmaximering, i sin iver att skapa överskott skulle optimera verksamheten i alla mätbara dimensioner. Det sattes ett likhetstecken mellan maximerande av vinst och maximerande av nytta.

För även om allt fler håller med om att resultatet av dessa privatiseringsövningar har lett totalt snett så har det varit omöjligt att vrida tillbaka klockan och även mycket svårt att ställa den rätt. Detta trots att merparten av de normalt borgerliga väljarna delar denna uppfattning.

https://www.dalademokraten.se/2024-03-09/vinstdrivande-skolor-inte-langre-en-het-investering-mitt-aktietips-blanka-academedia?fbclid=IwAR0JG5-v8qdF0wT4Nl7R5jkLu1RUD5UTCsWWcMsoZoWfUxh1ipSTwJmxf



Per Linvall
Dalademokraten

Av Göran Björklund - Fredag 8 mars 16:02

Förvisning har använts som kollektivt maktmedel genom hela den mänskliga historien. Det intressanta är vilka som anser sig ha rätt att använda den makten, och mot vem.

https://etidning.dn.se/shared/article/vem-har-makt-att-kasta-ut/gJ90PnwS


Isobel Hadley-Kamptz
isobel.hadley-kamptz@dn.se

Av Göran Björklund - Torsdag 7 mars 20:59

Men den danska historikern (Iben Bjørnsson, min parentes) avslutar på ett annat spår. Det är ändå inte krigsbroschyrer eller vevradio som är viktigast när det verkligen gäller, säger hon, utan något helt annat: starka band mellan människor. Hon hänvisar till den amerikanske forskaren Daniel Aldrich som visat att bäst rustat för kris är ett samhälle som är någorlunda jämställt och inte har för stora slitningar. Med goda mänskliga nätverk. Gemenskap.

Karin Samuelsson, Borås Tidning

https://etidning.bt.se/shared/article/karin-samuelsson-kanske-har-vi-svenskar-gatt-omkring-med-hel/S-bpTU9X

Krönikan tar ansats i begreppet fredsskadad och diskuterar utifrån den danske historikern jämförelser mellan Sverige och Danmark. Freedsskadad är enligt min mening ett politiskt retoriskt uttryck med en mycket klar avsikt att påverka. Jag tror inte att det har så mycket med vår självbild att göra. Begreppet myntades med en klar ambition.

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3 4 5
6
7
8
9 10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2024
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Väder

Share this

Bookmark and Share

Översättning

Google Analytics


Ovido - Quiz & Flashcards