Senaste inläggen

Av Göran Björklund - Måndag 1 april 14:57

Nästan alla kriser i historien genomgår en dysfunktionell fas, då människors samlade agerande tenderar att förvärra krisen i stället för att lösa den. Det tråkiga är att krisen som regel övergår i en snabbt nedåtgående ond cirkel innan nödvändig strukturell förändring startar. Vad som tyder på att vi är i en sådan fas är exempelvis att flera stora stater strävar efter territoriell expansion, med åtföljande global militarisering. Befolkningen i dessa stormakter skulle vara mer betjänta av att resurser riktades mot att lösa allvarliga problem som de står inför. Vi har fått en stark samhällelig individualism, när endast kollektiva lösningar är möjliga. En mer omfattande förändring kommer bara om stora folkgrupper agerar, men i dag sker i stället en övergång till auktoritära regimer som frikopplas från folkstyre.

Janken Myrdal
Professor emeritus i agrarhistoria kulturdebatt@dn.se

https://etidning.dn.se/shared/article/johan-cullberg-visste-att-krisen-kan-foda-utveckling/iln3sWEB

Av Göran Björklund - Fredag 29 mars 12:54

Vilda arter dör i snabb takt. Anledningen är att det finns försvinnande lite naturlig miljö för dem kvar att leva i. ”Vi håller just nu på att systematiskt utrota allt icke-mänskligt liv”, meddelade chefen för FN:s biologiska mångfaldspanel 2019. Året därpå kom EU:s miljöbyrå med en rapport som visade att över 80 procent av den europeiska naturen är i ”dåligt skick”.


På grund av detta kom EU-kommissionen 2022 med ett förslag till en lag om att restaurera förstörd natur. Målet var att återställa minst 20 procent av EU:s land- och havsområden senast 2030.


Men i Sverige mötte lagen motstånd. Både den förra och den nuvarande svenska regeringen har arbetat emot, eftersom man varit orolig för att det ska drabba svensk skogsindustri, vilket DN tidigare berättat om.
Sedan dess har lagförslagets innehåll förhandlats. De undantag som Sverige drivit igenom har fått kritik från miljöorganisationer som menar att lagen blivit urvattnad. I juni i fjol röstades den modifierade versionen igenom av kommissionen

En sista formell omröstning om lagen skulle ha hållits måndagen den 25 mars på miljöminister­mötet i Bryssel. Men en majoritet av medlemsländerna saknades och lagförslaget drogs tillbaka, efter att Sverige tillsammans med Ungern, Nederländerna och Italien aviserat att man skulle rösta emot det. Framtiden för lagen är nu osäker.

https://etidning.dn.se/shared/article/sverige-var-med-och-stoppade-ny-lag-om-aterstallande-av-natu/0q6_z1q9

Av Göran Björklund - Fredag 29 mars 09:50

Sedan början av millenniet har samtliga nordiska länder skärpt sina asyl- och migrationslagstiftningar, visar en ny rapport från Delegationen för migrationsstudier, skriver TV4 Nyheterna.
- Det har blivit mycket mindre liberalt och mer strikt, säger Johan Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, som är en av forskarna bakom rapporten.
Åtstramningen av asyl- och migrationslagstiftningarna har skett i olika takt i de fyra nordiska länderna. Enligt Hinnfors finns det dock en gemensam punkt i att politiken har skärpts när invandringskritiska partier fått större väljarstöd.

https://omni.se/a/kE44Q


Bra med forskning som dokumenterar för nutid och framtid genom att registrerar det som skett, när de blickar bakåt. Sedan verkar det ligga i tiden att ihärdigt förneka dessa resultat på olika sätt. Tidningen Expressens ledare visar idag upp en variant på detta och hänvisar till en siffra om beviljade uppehållstillstånd 2023, som de förmodligen hoppas låter hög, och påstår att rapporten som forskarna tagit fram inte speglar den s.k verkligheten. En retorik som både är trött och förenklad. Gillar man per definition inte invandring rapar man lätt ur sig den typen av popupistiska argument, istället för att visa anständig respekt för forskningsresultat. Eller åtminstone prestera något som hade fungerat som en seriös kritisk granskning av rapporten. Men såklart, det är svårt att skriva vettigt om man ständigt skall ha ett fuktat finger i luften.

Av Göran Björklund - Tisdag 26 mars 17:15

Artikel 2 slår fast att alla barn har samma grundläggande rättigheter och lika värde. Ingen får diskrimineras. Barnkonventionen gäller för alla barn som befinner sig i ett land som har ratificerat den.

Artikel 3 anger att det är barnets bästa som ska komma i främsta rummet vid alla åtgärder som rör barnet. Begreppet ”barnets bästa” är konventionens grundpelare och har analyserats mer än något annat begrepp i barnkonventionen. Vad som är barnets bästa måste avgöras i varje enskilt fall.

Artikel 6 säger att varje barn har rätt att överleva, leva och utvecklas. Artikeln handlar inte bara om barnets fysiska hälsa utan också om den andliga, moraliska, psykiska och sociala utvecklingen.

Artikel 12 handlar om barnets rätt att uttrycka sina åsikter och få dem beaktade i alla frågor som berör dem. När åsikterna beaktas ska hänsyn tas till barnets ålder och mognad.
(Wikipedia)

Lätt att förstå innebörden i konventionen som är svensk lag. Svårare att förstå är att svenska myndigheter inte tar hänsyn till innehållet.



Av Göran Björklund - Tisdag 26 mars 12:09

Att några överhuvud taget försöker sätta det begreppet på skattefinansierad verksamhet kanske inte är förvånande. Användes och används ju t ex flitigt och framgångsrikt i USA av den f d presidenten som under sin förra kampanj skulle rensa träsket. Att sätta nyordsbegrepp på sådant man inte kan acceptera ser vi ofta. Vi borde nog vara mycket mer vaksamma på den företeelsen.
Första gången jag på riktigt noterade detta var när bekrivningen kom, i efterhand, hur den s k bilden sattes av en påstådd systemkollaps vid flyktingvågen 2015. Påhittat från första början, placerat, ihärdigt upprepat och sedemera troligen accepterat som något som faktiskt skedde. Finns dokumenterade redovisningar i media av hur det gick till. Och det märkligaste av allt; var det någon som själv märkte av vilka system det skulle ha handlat om och såg några konsekvenser? Kollpas betyder ju sammanbrott. Rasade sjukförsäkringssystemet ihop t ex? Socialbidragssystemen i kommunerna? Sjukvården?

Av Göran Björklund - Tisdag 26 mars 08:27

Är alltså en synonym till hur skattemedel hanteras? Tydligen, om man bor på Lidingö, är kommunpolitiker, och har synpunkter på hur t ex fritidsverksamheten i andra komuner bedrivs. Hur kan det komma sig? Jo, vi har ett solidariskt skattesystem, än så länge. Inget: Va fan får JAG för pengarna, alltså. Ett skatteutjämningssystem mellan rika och lite mindre rika kommuner ingår i det solidariska (det ordet kommer snart att vara utmöntrat ur det politiska vokabuläret, men jag tillåter mig som icke partist att använda det ett tag till iaf) s k tänket som har gett oss det system vi har. Ett sympatiskt system kan man tycka. Men det kanske inte bara är ordet solidaritet som kommer att lida sotdöden?

Av Göran Björklund - Söndag 24 mars 12:04

Det är en tystnad som är på väg att lägga sig också över den del av världen dit kriget inte har nått. I Portugal fick populist- och ytterhögerpartiet Chega i valet nyligen 18 procent av rösterna, bara 50 år efter den fascistiska diktaturens fall. I Frankrike ligger Marine Le Pens högerextrema parti Nationell samling 13 procent före Macrons i opinionsmätningarna, och i Italien styr postfascisten Giorgia Meloni, företrädare för den rörelse som är skyldig till hundratusentals italienares död. EU-valen i juni kan ge denna högerextrema och nationalistiska koalition förnyad kraft, till och med majoritet i Europas parlament. Det är väl känt att många av dess delegater har en positiv inställning till Putins Ryssland. 

Björn Wiman, DN

https://etidning.dn.se/shared/article/bjorn-wiman-plotsligt-ser-jag-framfor-mig-hur-granater-slar-/hcphUyWl

Av Göran Björklund - Söndag 24 mars 10:25

I en intressant artikel på fredagen avslöjar Financial Times, med hänvisning till flera centralt placerade källor, att Washington uttryckligen uppmanar den ukrainska försvarsmakten att sluta bomba oljeraffinaderier och depåer på rysk mark, vilket man sedan en tid tillbaka gör med hjälp av drönare.
Farhågan är helt enkelt att för stora skador riskerar att hämma den ryska oljeindustrin och därmed driva upp de globala priserna ? annorlunda kan det egentligen inte uttryckas.
Inget har så stort genomslag på inflationen som oljepriserna, de påverkar produktionskostnaderna för i stort sett varenda vara som finns, och inget gör amerikanska väljare på sämre humör än dyrare bensin.
Eller som en tidigare energiråd­givare till Vita huset uttrycker det i Financial Times: ”Få saker skrämmer en sittande president mer än högre priser vid pump under ett valår.”

https://etidning.dn.se/shared/article/ledare-putin-saljer-fortfarande-olja-till-vast-och-ingen-bry/maxH0xxN

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3 4 5
6
7
8
9 10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2024
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Väder

Share this

Bookmark and Share

Översättning

Google Analytics


Ovido - Quiz & Flashcards