Alla inlägg den 15 februari 2024

Av Göran Björklund - Torsdag 15 feb 16:07

Kärnan i den totalitära propagandastrategin råkar ju vara att utnyttja demokratins fri- och rättigheter - som fria val och yttrandefrihet - till att trasa sönder demokratier inifrån. Hatspråksepidemier och planterade lögner ska vända grupper mot varandra, skärpa polariseringen, få oss alla att tvivla på vilka fakta som gäller - kanske till och med vilket valresultat - och förvandla det respektfulla offentliga samtal som är demokratins förutsättning till en tävlan mellan politiker om att förakta varandra i klickvänliga oneliners. 
Vi ska helt enkelt drivas till att offra de grundläggande värden som gör en demokrati till en demokrati. 
Med ett EU-val för dörren gäller det att inte dras med i den dansen, att hålla huvudet kallt och tänka kritiskt. Det gömmer sig alldeles för många dolda regissörer därute som vill omvandla oss alla till nyttiga idioter. 

Ingrid Carlberg
Författare och medlem av Svenska Akademien


https://etidning.dn.se/shared/article/sa-vill-putin-trasa-sonder-eu-inifran-med-dolda-paverkansope/G07OCx04

Av Göran Björklund - Torsdag 15 feb 15:44

Med alla utsläpp som sker utomlands medräknade blir bilden av Sverige som ett föregångsland på klimatområdet minst sagt grumlig. Enligt SEI:s beräkningar orsakar vi ungefär 10 ton utsläpp per person och år, nästan tre gånger mer än vad som krävs till 2030. 
Samtidigt får man inte dra alla svenskar över en kam, påpekar Katarina Axelsson.
- När man bryter ner det nationella genomsnittet ser man att det finns stora variationer mellan hushållen i Sverige. Det är viktigt att vara medveten om det också.
Klart störst utsläpp orsakas av invånarna i välbärgade områden, som Östermalm i Stockholm eller Danderyds kommun, eller i Askim i Göteborg. Lägst utsläpp orsakas i områden med låga inkomster, som Rinkeby och Tensta i Stockholm eller Rosengård i Malmö.
Framför allt inom transporter sticker utsläppen i höginkomstområden ut, berättar Katarina Axelsson.
- Det som får störst genomslag i utsläppen är att invånare i stadsdelar med högre inkomster flyger mycket mer, vissa flyger väldigt mycket. Men utsläppen ökar också i nästan varje enskild konsumtionskategori.

https://etidning.dn.se/shared/article/svenska-utslapp-syns-inte-i-den-vanliga-statistiken/p1aTrdUO

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5 6 7 8
9
10 11
12 13
14
15 16 17 18
19 20
21
22
23 24
25
26
27 28
29
<<< Februari 2024 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Väder

Share this

Bookmark and Share

Översättning

Google Analytics


Ovido - Quiz & Flashcards