Alla inlägg den 10 februari 2024

Av Göran Björklund - Lördag 10 feb 17:33

Havsströmmar i Atlanten som är viktiga för vädersystem över hela planeten är farligt nära en kollaps som kan få stora konsekvenser för klimatet. Det skriver flera medier med hänvisning till en studie som publiceras i Science Advances.
Det rör sig om den så kallade termohalina cirkulationen i Atlanten, ibland kallat Amoc, ett komplext system av havsströmmar där bland annat Golfströmmen ingår.
Enligt studien, som baseras på datorsimuleringar, försvagas Amoc i snabb takt på grund av smältis från Grönlands glaciärer och Arktis. Forskarna menar att systemet är nära en tippunkt som är oåterkallelig, även om man inte kan ge ett svar på exakt hur nära.
Konsekvenserna blir bland annat att havsnivån i Atlanten stiger med upp till en meter och att medeltemperaturen i Västeuropa sjunker med upp till tre grader varje årtionde.

Källa: Omni, 2024-02-10

Av Göran Björklund - Lördag 10 feb 10:15

InformationsPLIKT. Känn på den! Angiverilagen med andra ord. Ett besöksmål, för de som inte tycker att det här är så mycket att orda om: DDR-museet i Berlin.

Av Göran Björklund - Lördag 10 feb 09:09

Klassiskt taktik. Tydliggjort bl a genom Orwells bok 1984. Men att det ogenerat skulle fortsätta att blomma känns ändå lite generande. Men ingen verkar skämmas. Läser idag om något som varit i säck ett tag, men som nu skall fram i ljuset. Kreativt på framkant, skaver kanske och då måste ett nyord till, som delvis splittrar de tankarna.
Så då fick vi lära oss en ny betydelse av hubb. Ett ställe, utanför EU, dit vi kan skicka av de som fått avslag på ansökan om uppehållstillstånd, men som inte kan återförvisas till sitt hemland. Ett ”avtal” med det mottagande landet skall ligga i botten. En privat lösning kan man kanske ana, är i sikte. För sådana är ju win/win. Någon som också kan få möjlighet att tjäna lite pengar på vår offentliga verksamhet, kan ju inte vara fel?

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5 6 7 8
9
10 11
12 13
14
15 16 17 18
19 20
21
22
23 24
25
26
27 28
29
<<< Februari 2024 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Väder

Share this

Bookmark and Share

Översättning

Google Analytics


Ovido - Quiz & Flashcards