Alla inlägg den 3 februari 2024

Av Göran Björklund - Lördag 3 feb 13:12

Geopolitiken, teknikutvecklingen och klimatriskerna gör att vi i dag lever i en värld där de ekonomiska chockerna kommer utifrån. Nästan allt verkar kunna hända på ett sätt som inte var fallet när vi levde under en mer stabil världsordning. Om ekonomerna bara fortsätter stirra på sina egna modeller kommer de inte att kunna hjälpa oss navigera de ekonomiska konsekvenserna av den här nya världen. 

Katrine Kielos-Marçal
katrine.marcal@dn.se

Av Göran Björklund - Lördag 3 feb 11:07

Kollektiv bestraffning innebär att man frångår den grundläggande principen om att var och en ansvarar för sina egna handlingar. Man utsätter istället en större grupp för ett straff när egentligen en person eller i det här fallet några personer begått ett brott. Kollektiv bestraffning är förbjudet enligt fjärde Genèvekonventionen, FN:s allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna (artikel 6). Detta gäller såväl i fred som i krig. Beträffande krig finns ytterligare bestämmelser i fjärde Genèvekonventionen som likställer kollektiv bestraffning med förödmjukelse och terrorism (artikel 33). Olika deklarationer och konventioner mot tortyr och omänsklig och förnedrande behandling brukar också anföras vid fall där kollektiv bestraffning förekommit.

Sverige har anslutit sig till den fjärde Genèvekonventionen (1 kapitlet 10 § regeringsformen), vilket innebär att den utgör svensk lag. Kollektiv bestraffning är alltså förbjudet enligt både internationell och svensk nationell lagstiftning och risken finns att Sverige nu gör sig medskyldigt till krigföringen mot Gazas befolkning och möjligen till folkmord. Är ansvariga beslutsfattare på Sida och i den svenska regeringen beredda att stå till svars i Haag?

Helena Lindholm
professor i freds- och utvecklingsforskning, Göteborgs universitet
Nina Gren
universitetslektor i socialantropologi, Lunds universitet

https://www.svd.se/a/pQ3dn6/sverige-bidrar-till-kollektiv-bestraffning-skriver-lindholm-och-gren

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5 6 7 8
9
10 11
12 13
14
15 16 17 18
19 20
21
22
23 24
25
26
27 28
29
<<< Februari 2024 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Väder

Share this

Bookmark and Share

Översättning

Google Analytics


Ovido - Quiz & Flashcards