Alla inlägg den 27 april 2022

Av Göran Björklund - 27 april 2022 10:02

Vi ser ut att med full fart vara på väg in i Nato. Många argument framförs. Ett av dessa är att det nu skulle finnas en majoritet, om än väldigt knapp, för anslutning. Opinionsundersökningar finns det ju gott om. Även i Finland har denna omsvängning ägt rum, sägs det.
Kan kanske tycka att det är ologiskt att kravet på en folkomröstning förkastas så kategoriskt, för det skulle ju kunna avgöra den delen av frågan på ett seriöst sätt. Vi har ett allmänt val som närmar sig, så någon särskild kostnadskrävande extratillställning skulle inte behövas. Att frågan också är av den kalibern att den gott och väl skulle platsa bland kandidaterna för en omröstning.
Nu vet jag inte själv riktigt vad jag står i frågan. I anslutningsfrågan har jag min övertygelse om att vi borde stå utanför militärallianser i fred och hålla oss neutrala i krig. Som vi alltid har sagt att vi skall göra. Jag kan samtidigt också tycka att det är lite svårsmält att bygga delar av anslutningsargumentationen på den påstådda förändringen i folkopinionen, utan att vilja/våga pröva den frågan seriöst. Antingen tycker man att det är viktigt vad folket tycker och då borde den frågan undersökas på riktigt, eller också kan man släppa den delen och fortsätta hävda att det är Regeringen som har ansvar för säkerhetspolitiken. Punkt. Det är verkligen inte svårt att ha respekt för det argumentet.
Nej, då tror jag att det spöke som verkligen hänger över oss i frågan är den ogenerade brådskan som råder. Frågan formligen hetsas fram. Tidpunkter för djupgående analyser förkortas o.s.v Tycks finnas en tidsplan som skall hållas. Till varje pris, och då finns inget utrymme för varken folkomröstningar eller annat som får ta tid. Har sett de som vill dra paralleller med med Milton Friedmans chockteori. Skall stora förändringar som verkligen går på djupet genomföras är kristider rätt tillfälle. Kris har vi tvivelsutan och en anslutning till Nato, visst är det en djupgående förändring av svensk säkerhetspolitik. Typ 200-årig sägs det. Blir check på båda, om man vill argumentera för den konspirationsteorin.

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8
9
10
11 12 13 14 15 16 17
18 19
20
21
22
23 24
25 26 27 28 29
30
<<< April 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Väder

Share this

Bookmark and Share

Översättning

Google Analytics


Ovido - Quiz & Flashcards