Alla inlägg den 25 april 2022

Av Göran Björklund - 25 april 2022 22:19

Visste du att: Bara 15 % av fristående gymn erbjuder sina elever ett skolbibliotek. Det kan jämföras med 80 procent av de kommunala gymnasieskolorna.

Samtidigt försvinner 20 folkbibliotek per år.

Det är fakta som svider för alla som engagerar sig i barns läsning.

Eva-Lis Sirén
Ordförande Lärarstiftelsen

https://lararstiftelsen.se/biblioteksdoden/

Av Göran Björklund - 25 april 2022 21:07

En av de bästa sakerna med sociala medier, har jag alltid hävdat, är att t.ex politiker ibland tappar garden och visar sitt rätta ansikte. Särskilt om de får hantera sina konton själva. Donald Trump är kanske det tydligaste exemplet. Inte så säker på att världen hade fått en sådan inblick i galenskaperna, om han till fullo hade skyddats via sin stab. Nu sköter nog de flesta topp-politiker inte sina konton själva. Men på lokal nivå tror jag att så sker fortfarande. Och det är bara till gagn för de intresserade väljarna.
I dagarna har ju en sorglustig fars utsepelat sig, fast den hade inte sitt ursprung i ett socialt media. Här handlade det om ett planerat utspel i ett av de äldsta medierna, en radiointervju. Genomtänkt och formulerat i förväg. Citaten väcker stor uppmärksamhet, redan dagar innan intervjun är sänd (tack till sociala medier). Ändå utbryter en konstig diskussion om vad som sades, egentligen. Vilket är mycket märkligt. Förvirrad diskussion om felcitering, brutet ur sitt sammanhang o.s.v Inget av detta visade sig stämma. Anledningen var nog sprängkraften och det svårsmälta innehållet. Inte så mycket för meningsmotståndarna - de blev nog inte så överraskade innerst inne, som kanske för delar av sympatisörernas skara. Det var hos denna grupp som ryggmärgsreflexförsvaret först levererades, och som sedan kom på skam. De hade bara att tugga i sig budskapet eller ta avstånd.
I vart fall fungerade medierna som det var tänkt. Vi fick en inblick i hur huvudpersonen ville framställa sig. Var och en kan sedan tolka det som sades. Var det bara politiskt spel som vanligt, om än extremt, eller var det de innersta sanna tankarna som fick fritt spelrum? I dessa tider där mycket satsas på spelteoriernas spelplan, och där insatserna höjs i ett rasande tempo, kommer nog de flesta att landa i det förstnämnda. Oaktat detta ska vi nog inte hållade det för helt otroligt att effekten, på kort eller lite längre sikt, kan bli den samma som tillräckligt många väljare gav uttryck för gällande bl.a det som Trump meddelade i sitt morgontwittrande. Ett ogillande så starkt att det fick konsekvenser.

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8
9
10
11 12 13 14 15 16 17
18 19
20
21
22
23 24
25 26 27 28 29
30
<<< April 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Väder

Share this

Bookmark and Share

Översättning

Google Analytics


Ovido - Quiz & Flashcards