Alla inlägg den 10 april 2022

Av Göran Björklund - 10 april 2022 23:05

”Den pågående massakern i Ukraina är, precis som invasionen 2014, ett paradexempel på hur detta fungerar i praktiken. Också nu balanseras den militära inkompetensen och brutaliteten av en desto mer sofistikerad propagandakampanj, där strategin är ett direkt anfall på fakta. Även det mest uppenbara förnekas och kombineras med en obetingad proklamation av oskuld. Inget krig äger rum ? men om det gör det är det alltigenom berättigat. Ryssland har inte invaderat Ukraina ? men om det har det är det den ondskefulla omvärldens fel.
I sin bok ?Vägen till ofrihet? (2018) kallar den amerikanske historikern Timothy Snyder fenomenet för implausible deniability - ”icke trovärdigt förnekande”. Konceptet är enkelt: genom att förneka vad alla egentligen vet skapar Putin och de ryska propagandamakarna ett slags lögnens gemenskap inom Ryssland. Ju mer uppenbar lögnen är, desto tydligare visar många ryssar sin lojalitet mot regimen.
Samtidigt skapar strategin osäkerhet i en västvärld där medierna är vana att återge båda sidorna av saken. Men en person som säger ?jag ljuger öppet för dig och det vet vi båda? drar undan mattan för hela systemet ? och i förlängningen för hela den liberala demokratin. Det är samma dilemma som under Donald Trumps tidigare (och kommande?) presidentskap: en demokrati kan bara fungera så länge alla är överens om att det finns sanningar som alla kan vara överens om och att fakta över huvud taget existerar.”

https://www.dn.se/kultur/bjorn-wiman-minns-du-nar-putins-logner-var-en-fantasi-pa-netflix/

Av Göran Björklund - 10 april 2022 20:50

?Det radioaktiva avfallet från Sveriges kärnkraftverk ska hållas avskilt från människor i 100 000 år. Lika länge måste kunskapen om dess risker hållas vid liv.?
Och det pratas och spekuleras om mer kärnkraft i Sverige? Och kärnvapen som något vi vill associera oss med?
https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/nyheter/2022/urtid-moter-framtid/

Av Göran Björklund - 10 april 2022 00:00

Även om Finland skulle säga Ja till Nato bör Sverige våga säga nej. Hela debatten är just nu gravt krigsskadad och saknar det långsiktiga perspektiv som alliansfriheten rymmer. Ett Nej till Nato är ett Ja till en rad andra saker: kamp för en kärnvapenfri värld, arbete för fred och nedrustning.

Göran Greider

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8
9
10
11 12 13 14 15 16 17
18 19
20
21
22
23 24
25 26 27 28 29
30
<<< April 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Väder

Share this

Bookmark and Share

Översättning

Google Analytics


Ovido - Quiz & Flashcards