Alla inlägg den 29 april 2022

Av Göran Björklund - 29 april 2022 20:35

… i en period av extrema yttre omständigheter.

Leif Pagrotsky, en av socialdemokratins tidigare frontfigurer, går nu ut och varnar för en alltför bristfällig debatt när det gäller Sveriges ställningstagande om ett medlemskap i Nato. Han varnar dessutom för ett allt för hastigt beslut i frågan.
- Jag är helt öppen för att stödja ett Nato-medlemskap. Jag ser det som ett mycket konkret och seriöst alternativ i den situation som vi nu befinner oss i, men jag är inte i mål med att säga att det slår ut alternativen, säger Leif Pagrotsky (S) till SVT.

- Jag saknar en bättre förståelse för vad ett Nato-medlemskap betyder i form av garanti och trygghet. En annan sak som jag inte riktigt förstår är argumentet att vi måste göra som Finland. Vari det argumentet består är en sak som jag inte har sett belyst ordentligt i diskussionen så här långt, säger Leif Pagrotsky.

https://www.svt.se/nyheter/tung-s-profil-varnar-for-hastigt-natobeslut

Av Göran Björklund - 29 april 2022 15:25

Mycket bra och lärorik text av Emma Høen Bustos i DN idag (ledarsidan). Såhär ser det ut, och har sett ut ett bra tag. Och hon i texten är inte ensam, men kanske extra tydlig att se igenom och därför ett tacksamt objekt och lättanalyserat objekt.
Väldigt lite i den branschen som sker spontant och av en händelse. Direkt från hjärtat ännu mer sällan. Och ska vi hitta något som bottnar i vetenskap, ja då får vi leta. Länge.
Texten visar också på behovet att ta in fler politiska analytiker än Oskarsson och Knutsson. Själv försöker jag lyssna på Podden Det Politiska Spelet så ofta jag kan, med Ekots politiska reportrar.


https://etidning.dn.se/shared/article/vi-maste-sluta-falla-i-buschs-falla/S5obMyg0

Av Göran Björklund - 29 april 2022 10:39

Det skojades rätt friskt under pandemin om hur de vanliga tyckarna och även rätt många vanliga dödliga axlade rollen som hobbyepidemiologer. De anammade smittspridningen inneboende väsen och kunde relativt snabbt både kritisera myndigheternas agerande och tvärsäkert anvisa de rätta åtgärderna mot Covid-19.
Så kom kriget till Ukraina. Och minsann; såg vi inte samma sak hända. Hobbymilitärstrategerna dök upp som på beställning. Ibland, häpnadsväckande nog, utgjordes de av samma personer som nyss kunde allt om virusars framfart. Ett tydligt exempel verkar den välkände ekonom som är krönikör i landets största morgontidning vara. Ekonomer brukar ju kunna ta plats och bli uppmärsammade rätt stort, även när de passerar gränsen för sitt kompetensområde. Likt dåtidens prästerskap eller folkskollärare. Idag predikar han om Nato-inträdets oundviklighet och motiverar det bl.a med ett militärstrategiskt resonemang om när, och hur hotet mot Sverige kan se ut och utvecklas. Det är luftvärnssystem som skall flyttas fram och missilangrepp mot nordiska Natoländer. För säkerhets skull smyger han in några kanske, kan och troligen.
Vad vet jag. Krönikören har kanske intresserat sig sig för militärvetenskapliga teorier vid sidan av sin ekonomkarriär. Men nog läste vi även viruskrönikor under pandemin från samma tangentbord, och från samma upphöjda position?

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8
9
10
11 12 13 14 15 16 17
18 19
20
21
22
23 24
25 26 27 28 29
30
<<< April 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Väder

Share this

Bookmark and Share

Översättning

Google Analytics


Ovido - Quiz & Flashcards