Alla inlägg den 17 maj 2023

Av Göran Björklund - 17 maj 2023 17:02

Ständigt nya ord att ta till sig. EU har definierat skogsdegradering: ”de strukturella förändringarna av skogstäcket, i form av omvandling av naturligt förnyande skogar och primärskogar till plantageskogar och annan trädbevuxen mark och omvandling av primärskogar till planterade skogar.”
What we in Sweden call: kalhyggen alltså.
Svenska regeringar av olika färger o former har tydligen, med omsorg om näringen, stretat emot denna definition i det nya regelverket. 
Nu har den tagit dig igenom EU:s lagstiftningsprocess vad det verkar. Nu återstår att se om det får något genomslag. Vi kanske i alla fall hädanefter slipper det rent Orwellska nyordet föryngringsyta?

Av Göran Björklund - 17 maj 2023 12:28

Eftersom det inte finns någon vilja att strukturera och organisera frågorna kring lobbyism i Sverige (t.ex. genom något så enkelt som ett register över de som vill agera och som EU och enskilda länder har) gör Reformisterna ett försök via lobbykollen.se. Kika in där och bilda en egen uppfattning om vilka statsråd det handlar om, vilka organisationer och kanske också när i tiden det har krattats i manegen.

Av Göran Björklund - 17 maj 2023 10:52

Läser ett inlägg på en lokal fb-grupp. En person försöker boka en taxi till en relativt (under två mil) närbelägen stor flygplats. Har svårigheter. Vill ha tips om fler taxibolag. Får fler tips men också motsatta besked om de rekommenderade bolagens villighet att köra.
Taxi stod i början på den långa rad av relativt väl fungerande verksamheter som av dogmatiska och därmed politiska skäl skulle privatiseras. Kan också vara så att just den branschen kanske hunnit längst i det jag skulle kalla för förfall. Från strukturerad och organiserad med offentlig kontroll och insyn till det vi ser nu. En samhällsnyttig institution som medvetet plockats plockats ned.
Finns inget skäl för mig att drömma i roserött över gågna tider. Gamla taxi var såklart inte utan brister. Men det fanns ändå ett systemtänk och möjligheter att styra upp det som inte fungerade. Nu får de som vill använda taxi efter bästa förmåga försöka orientera sig i ett landskap som inte alltid kännetecknas av förutsägbarhet och trygghetskänsla.
Om den så hyllade valfriheten därmed har ett bra case att stoltsera över får någon annan vittna om. I rest my.

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11
12
13 14
15
16
17 18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Väder

Share this

Bookmark and Share

Översättning

Google Analytics


Ovido - Quiz & Flashcards