Alla inlägg den 10 maj 2023

Av Göran Björklund - 10 maj 2023 22:51

Än slank han ner i diket. De flesta sagor har ett slut. Olika metaforer för samma sak. Utvecklingen svänger av, kanske helt om, tar en ny inriktning. Men det händer. Det intressanta är när det händer och om man är med och fattar att det är då det sker. Och ibland; en helt avgörande skeende som får kompassen att snurra.
Många av de nu dagsaktuella frågorna är av den kalibern tror jag. De är på väg mot en svängning, frågan är bara, som sagt, när. Skolan måste vara ett sådant område. Och kanske, kanske, är vi snart framme vid ett sådant tillfälle. Inte för att det idag skrivs om ett avslöjat fusk på en fin privatskola. Men nära på. Rektorn för den fina och högt aktade Handelshögskolan i Stockholm tycks signaler att utbildningssystemet som det ser ut nu, inte förmår, med säkerhet, leverera det som den påstår sig göra. Betygen som handelsvara på en konstruerad marknad visar sig inte hålla måttet i den anrika skolans ögon. Egna prov som extra urvalsinstrumt och  rödlistning av skolor som exelerar allra mest med de s.k glädejbetygen - vilket är en förskönande omskrivning från tillskyndarna av systemet - eller hellre fusk- och korruptionsbetyg snarare är det korrekta epitetet, föreslås för att motverka eländet.
Var det detta som kanske behövdes. Att hittepåsystemet med friskolor och deras tillkortakommanden till slut exploderar rakt i ansiktet på prestigeskolornas prestigeskola, och som tvingas ryta till på skarpen. Kanske, kanske får det pendeln att svänga till slut och den orättfärdiga fria dragningsrätten av pengar till elevernas fromma äntligen har nått vägs ende.
Eller blandar jag nu mina förhoppningar med hur jag tolkar ett av flera tecken i tiden. Möjligen är det så, för en de som varit vinnare i det system som nu rektorn kritiserar är ju också finansiär av en professorstjänst på Handels. Så sannolikheten för övertolkning från min sida är nog tyväärr överhängande. Men man kan ju alltid hoppas.

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11
12
13 14
15
16
17 18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Väder

Share this

Bookmark and Share

Översättning

Google Analytics


Ovido - Quiz & Flashcards