Alla inlägg den 3 maj 2023

Av Göran Björklund - 3 maj 2023 21:42

Börjar det inte bli dags att ta begreppet samhällsviktig på allvar? Riktigt allvar. Det finns ett stort antal gemensamma samhällsfunktioner som är basala. Tänker inte här och nu rabbla och argumentera för var och en. Det får bli en annan gång. Men, när Posten a.k.a Postnord slängs under bussen, gång på gång, kan man ju inte undgå att fundera. Inte som en ledarskribent i en stor morgontidning fundera kring om det statliga bolaget ville dela dela ut brev, utan mer om synen på viktiga gemensamma samhällsfunktioner.
Det ansvariga statsrådet rester den kalla handen som svar på önskemålet om mer pengar från bolaget, för att klara just sitt samhällsuppdrag. I botten ligger ju, så klart, ideologiska överväganden om att bolaget skall klara sig av egen kraft på ”marknaden” annars har det inget existensberättigande. Hur man kan tillåta sig att dogmatiskt låta associationsformen övertrumfa samhällsbehovet är för mig en gåta. Samhällsintresset i första hand. Står inte det i samklang med hur man organiserat staten, så får man väl återgå till en mer ansvarsfull organisationsform och säga tack och adjö till den danska staten och bolagsformen.
Ta bara en sådan grundbultsuppgift som att sortera, förvara och distribuera förtridsröster i de allmänna valen. Det sköter Posten, eller har gjort iaf. Ett exempel som kanske inte dyker upp överst bland argumenten. För att tänka den tanken fullt ut; hur bra är det att en sådan funktion är utsatt för marknadskrafter? Är det helt utan problem? Och för att bara nämna ytterligare en sak; Postens uppdrag i händelse av krig. Ett uppdrag från PTS (Post och Telestyrelsen). Ett långtgående relativt nytt uppdrag med följdverkningar för personalen gällande krigsplaceringar t.ex Låter det som något vars funktionalitet först mejslas ut i konkurrens med budbilsverksamhet och speditionsföretag?

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11
12
13 14
15
16
17 18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Väder

Share this

Bookmark and Share

Översättning

Google Analytics


Ovido - Quiz & Flashcards