Senaste inläggen

Av Göran Björklund - Söndag 14 jan 11:14

Det finns två mycket bra, för att inte säga nästan uttömmande, tecknade bilder av vår samtids politiker. Den första rutan visar dåtid och en förtroendevald (ja, de kunde kanske leva upp till det respektingivande epitetet på den tiden) som står på en kulle och håller ett anförande. Nedanför kullen står vi, alltså allmänheten som genom val låtit oss representeras av personen på kullen) och lyssnar. Han har något att säga som gör att vi vill lyssna. Kanske målar han en bild av framtiden, som han ser den? Och ja, det var oftast en man på den tiden.
I nästa ruta är vi framme vid vår tid. Vilka tror ni nu står på kullen? Och skriker och pekar åt olika håll. Jo, det gör vi. Då blir det inte heller svårt att gissa vem som tecknaren placerat nedanför kullen, med ett anteckningsblock och penna i handen?
Vad vill tecknaren säga med den förenklade beskrivningen? Kanske att ideologierna är döda, de som valt politikerbranschen som sin födkrok tävlar i att vara så populistiska som möjligt. Försöka fånga vad som ytligt kan uppfattas som framgångsrik politik. Örat ängsligt mot marken för att greppa makten till varje tänkbart pris. Vad vi sa igår gäller såklart inte idag. Våra fienders tankar som vi med all kraft fördömde tidigare är nu (såklart) vårt självklara mål och riktmärke - ändå tills vi identifierar något annat som tycks falla marginalväljarna på läppen.

(Rubriken är hämtad från den grekiska filosofin och betyder: allting flyter).

Av Göran Björklund - Lördag 13 jan 15:57

Nyhetsbyrån Bloomberg räknar med att de svenska storbankerna kommer att dela ut nära 90 miljarder kronor i år. Det är 17 miljarder mer än förra året och lika mycket som hela Sveriges försvarsbudget. (TT)

Av Göran Björklund - Lördag 13 jan 12:50

Fem miljoner svenskar sparar i den sjunde AP-fonden - och har därför precis investerat en halv miljard kronor i Saudi Aramco. Det är världens största olje- och gasbolag (som ägs av den saudiska staten till 98 %).

https://etidning.dn.se/shared/article/katrine-kielos-marcal-pensionspengarna-satsas-i-saudisk-olje/RfynkIPh




Av Göran Björklund - Lördag 13 jan 11:57

Den nya bussterminalen vid Slussen beräknas gå loss på 7 miljarder kronor. Det visar nya beräkningar hos Region Stockholm som SvD Näringsliv har tagit del av.
Därmed blir den lika dyr som operahuset i Sydney, konstaterar tidningen.

https://omni.se/a/nQzxnx

Det gäller att hålla stilen. Nivån är satt med Nya Karolinska, som väl också platsade in på diverse topplistor över dyraste byggnader, och givetvis också Guldbron, inte att förglömma. Att det sedan kräver ”besparingar” i den kärva verklighet som kallas kärnverksamhet aka sjukvård, är det verkligen en annan historia? Skulle inte tro det!

Av Göran Björklund - Onsdag 10 jan 20:12

Ibland snubblar man över fakta/sammanställningar i krönikerform som får en att spärra upp ögonen och pulsen att slå lite snabbare. Kanske har man missat när den ev presenterades som en nyhet eller också är krönikören bara lite skarpsyntare och skickligare än sina kollegor? Vilket som; när jag läser att EU lovat att skänka en miljon granater till Ukraina men bara orkat med 400 000 medan Nordkorea däremot orkade med att skänka just en miljon stycken till Ryssland känns tillvaron extra hopplös.
Kanske finns goda (?) skäl till varför det såg ut så, vad vet jag? Men nog stör detta faktum bilden något alldels oerhört. Här hemma skall vi förberedas oss på ett krig. Anledningen? Att Ukraina inte lyckats slå tillbaka angriparen, och denne kommer i förlängningen att fortsätta sina härjningar i närliggande länder. Med samma upplägg som i Ukraina. Om man nu tror på en utveckligen efter den linjen är det väl väldigt märkligt att vi (Europas alla EU-stater) inte mäktar med, politiskt eller praktiskt låter jag vara osagt i denna text iaf, vad Nordkorea gör visavi fienden? Som snart tydligen kan stå och stampa vid våra gränser?

Av Göran Björklund - Onsdag 3 jan 10:59

Frågan som vi bör ställa oss är vad vi egentligen gjorde med alla dessa rekordbilliga pengar? Hur använde vi det unika läge i världen när det under 15 år var rekord­billigt att låna? Centralbankerna pressade ut miljarder i ekonomin mellan 2009 och 2021. Använde vi dessa pengar till att bygga om våra energisystem? 

Nej. Det gjorde vi inte. 

Satsade vi dem på åtgärder som hade kunnat begränsa den globala uppvärmningen till 1.5 grader? 
Inte det heller. 

Fixade vi vår egen infrastruktur och såg till att tågen kunde rulla ordentligt?
Nej. 

I historieböckerna kommer det att stå att vi under dessa år ägnade oss åt kryptovalutor, startups som aldrig gjorde vinst, övervärderade appar, uppblåsning av olika former av tillgångsbubblor samt försök att förstå konstiga förkortningar som NFT och SPAC. 

Nu är kalaset över. 
Pengar är inte billigt längre. 
Och så var det med det. 

Katrine Kielos-Marçal
katrine.marcal@dn.se

Av Göran Björklund - 31 december 2023 09:53

Medborgarnormer är ideal om vilken roll individerna bör spela i ett demokratiskt samhälle. Normerna handlar om hur vi förhåller oss till staten, till andra människor och till kunskap. Den del av medborgarnormerna som handlar om laglydighet brukar mätas genom frågor om exempelvis skatte­beteende, bidragsfusk, att följa lagar och förordningar, att rösta och att anmäla brott till polisen.
Medborgarnormerna har också and­ra inslag. Normer om ett aktivt medborgarskap tar sig exempelvis uttryck i att vara föreningsaktiv, att vara solidarisk med människor som har det sämre ställt samt att inte vänta på staten utan i stället ta egna initiativ.
Ytterligare en del av medborgar­normerna är kritiskt medborgarskap. En kritisk medborgare kännetecknas av att bilda sig en egen uppfattning, att följa den politiska debatten och att försöka sätta sig in i hur människor med andra åsikter resonerar.

Samhället står i dag inför stora kriser som bara kan lösas genom medborgarnas aktiva medverkan. Det räcker inte att endast satsa på tillit och tillits­baserade verktyg. Därför är det viktigt att känna till vilka medborgarnormer som vägleder människors handlande och vilka faktorer som påverkar dessa normer.
Goda medborgare är demokratins berggrund. Utan medborgare som förstår värdet av demokratiska normer och värderingar har svensk demokrati inte mycket att stå på.

Michele Micheletti, tidigare Lars Johan Hierta-professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet

https://etidning.dn.se/shared/article/de-goda-medborgarna-lyder-inte-makten-blint/TIiDQQ8c

Av Göran Björklund - 29 december 2023 16:05

Eller sugifiering som svenskt alternativ. Det är hur den bloggaren, författaren och teknikjournalisten Cory Doctorow sammanfattar internets/sociala mediers utveckling. Vi har nog alla sett samma sak, han sätter verkligen ett ord (blivande nyord kanske?) på den tragiska utvecklingen. ”Det finns ingen gratis login” är ett citat att minnas. Plattformarna suger ut användarnas data, efter att ha lockat oss dit. Sedan är det annonsörernas tur att lämna sin nektar, när de som vi blivit beroende av plattformarna. Kvar blir ”en värdelös hög med skit” och det är där vi är nu, enligt Doctorow.

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3 4 5
6
7
8
9 10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2024
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Väder

Share this

Bookmark and Share

Översättning

Google Analytics


Ovido - Quiz & Flashcards