Alla inlägg den 24 mars 2024

Av Göran Björklund - Söndag 24 mars 12:04

Det är en tystnad som är på väg att lägga sig också över den del av världen dit kriget inte har nått. I Portugal fick populist- och ytterhögerpartiet Chega i valet nyligen 18 procent av rösterna, bara 50 år efter den fascistiska diktaturens fall. I Frankrike ligger Marine Le Pens högerextrema parti Nationell samling 13 procent före Macrons i opinionsmätningarna, och i Italien styr postfascisten Giorgia Meloni, företrädare för den rörelse som är skyldig till hundratusentals italienares död. EU-valen i juni kan ge denna högerextrema och nationalistiska koalition förnyad kraft, till och med majoritet i Europas parlament. Det är väl känt att många av dess delegater har en positiv inställning till Putins Ryssland. 

Björn Wiman, DN

https://etidning.dn.se/shared/article/bjorn-wiman-plotsligt-ser-jag-framfor-mig-hur-granater-slar-/hcphUyWl

Av Göran Björklund - Söndag 24 mars 10:25

I en intressant artikel på fredagen avslöjar Financial Times, med hänvisning till flera centralt placerade källor, att Washington uttryckligen uppmanar den ukrainska försvarsmakten att sluta bomba oljeraffinaderier och depåer på rysk mark, vilket man sedan en tid tillbaka gör med hjälp av drönare.
Farhågan är helt enkelt att för stora skador riskerar att hämma den ryska oljeindustrin och därmed driva upp de globala priserna ? annorlunda kan det egentligen inte uttryckas.
Inget har så stort genomslag på inflationen som oljepriserna, de påverkar produktionskostnaderna för i stort sett varenda vara som finns, och inget gör amerikanska väljare på sämre humör än dyrare bensin.
Eller som en tidigare energiråd­givare till Vita huset uttrycker det i Financial Times: ”Få saker skrämmer en sittande president mer än högre priser vid pump under ett valår.”

https://etidning.dn.se/shared/article/ledare-putin-saljer-fortfarande-olja-till-vast-och-ingen-bry/maxH0xxN

Av Göran Björklund - Söndag 24 mars 09:26

Fler kan kan låsas in!

Så kan det låta när man skall presentera ett nytt förslag på EU-nivå, och man har valt ut det mest säljande argumentet för hemmapubliken.

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2 3
4
5
6 7 8 9 10
11
12
13
14
15
16
17
18 19 20 21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2024 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Väder

Share this

Bookmark and Share

Översättning

Google Analytics


Ovido - Quiz & Flashcards