Alla inlägg den 7 mars 2024

Av Göran Björklund - Torsdag 7 mars 20:59

Men den danska historikern (Iben Bjørnsson, min parentes) avslutar på ett annat spår. Det är ändå inte krigsbroschyrer eller vevradio som är viktigast när det verkligen gäller, säger hon, utan något helt annat: starka band mellan människor. Hon hänvisar till den amerikanske forskaren Daniel Aldrich som visat att bäst rustat för kris är ett samhälle som är någorlunda jämställt och inte har för stora slitningar. Med goda mänskliga nätverk. Gemenskap.

Karin Samuelsson, Borås Tidning

https://etidning.bt.se/shared/article/karin-samuelsson-kanske-har-vi-svenskar-gatt-omkring-med-hel/S-bpTU9X

Krönikan tar ansats i begreppet fredsskadad och diskuterar utifrån den danske historikern jämförelser mellan Sverige och Danmark. Freedsskadad är enligt min mening ett politiskt retoriskt uttryck med en mycket klar avsikt att påverka. Jag tror inte att det har så mycket med vår självbild att göra. Begreppet myntades med en klar ambition.

Av Göran Björklund - Torsdag 7 mars 19:58

Även i Sverige blinkar varnings­lamporna. Årets data från V-Dem indikerar en begynnande försvagning av yttrandefriheten. De visar även på att demokratins deliberativa dimension försvagas, det vill säga den aspekt som handlar om den offentliga debattens roll för de politiska besluten.
Indikatorer som mäter bland annat respekt för politiska motståndare och förekomsten av rationell argumentation går ner. Tidigare rapporter visar att denna typ av försvagning är korrelerad med en tilltagande, toxisk, känslomässig polarisering och det gäller även i Sverige: V-Dem:s indikatorer gällande politiska partiers spridande av hatpropaganda går upp.
V-Dem:s forskning visar också att autokratiseringen förstärks av des­information och polarisering. Män­niskor förleds att tro på antidemokratiska ledares falsarier. När dessa väl får makten driver de en demokratiskadlig agenda, ofta med ytterligare falsarier om att demokratin i själva verket förbättras av deras politik.

Forskning visar tydligt att avdemokratiseringen i världen framför allt drivs av populistiska ledare och partier på högerkanten med nationalistiska förtecken. Kännetecknande för dem är en grundläggande antipluralism, där idén om demokratins grundläggande åsiktsmångfald ersätts med tankar om en enhetlig folkvilja vars enda legitima representant är den populistiske ledaren.

Staffan I Lindberg, professor och föreståndare för V-Dem-institutet, Göteborgs universitet
Mårten Wikforss, fristående kommunikationsrådgivare
Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi och författare

DN. DEBATT 240307


V-Dem är ett forskningsinstitut vid Göteborgs universitet och huvudsäte för det internationella forskningssamarbetet ?Varieties of democracy? (V-Dem) med över 4 200 forskare och experter från 180 länder.

V-Dem:s data uppdateras varje år med över 70 demokratiindex och mer än 600 variabler. Institutet är också värd för en nationell forskningsinfrastruktur (Dem­score), samt ett flertal forskningsprojekt.

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2 3
4
5
6 7 8 9 10
11
12
13
14
15
16
17
18 19 20 21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2024 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Väder

Share this

Bookmark and Share

Översättning

Google Analytics


Ovido - Quiz & Flashcards