Alla inlägg under juni 2022

Av Göran Björklund - 13 juni 2022 10:26

Det kanske mest tydliga sättet att mixtra med ansvarslinjerna är nog hittepåkonstruktionerna med köp-sälj. Skapa en konstruerad intern marknad. Flytta en påse pengar, från en beställare, till en utförare. Allt i sann NPM anda. Budgetar skall hållas. Ekonomin är överordnad allt och har sitt eget opåverkbara regelverk.
Nomenklaturen är såklart främmande och hämtad utifrån. Begreppet vinst och förlust har tillförts i offentlig verksamhet. Nyorden. Effektiviseringar istället för besparingar. Allt för att ansvarstänket skall kläs i ekonomiska termer och inte i verksamheternas, vilket bidrar till att det också fördunklas och gör svårare att se igenom. Stark eller stabil ekonomi men med ständigt försvagade verksamheter.

Ansvarsfördelningen flyttas därmed nedåt i kedjan.


Av Göran Björklund - 12 juni 2022 22:28

Skälen till privatiseringar av offentlig verksamheter som frodats sedan slutet på 1980-talet är många. Den näst intill religiösa övertygelsen om New Public Managements förträfflighet och den korrupta kompiskapitalismen är kanske de mest tydliga tecknen.
Men jag tror också att det finns spår av skräck för att ta ansvar hos förtroendevalda. Det är mycket mer bekvämt att t.ex lägga ut drift på entreprenad efter upphandling och sedan, om något inte faller väl ut och drar på sig kritik, kunna ropa efter bättre kontroller, utvärdering/uppföljning och (om man är i opposition) att majoriteten brustit i kravställningsprocessen. Speciellt i kommuner är de tunga verksamheterna (vård, skola, omsorg) favoritobjekt att fjärma sig från. Brister på dessa områden är svåra att hantera och en fördel om utföraransvaret kan placeras en bit ifrån den omedelbara närheten till den egna maktutövningen.
Roligare då att kunna fokusera på de mer spektakulära områdena som näringsliv, kommunikationer, turism och evenemang. Och inte att förglömma expansionen som skett inom trygghet och säkerhet. Populistiska åtgärder som kameraövervakning och väktarinsatser ger rubriker, men helhetsansvaret för brottsbekämpning ligger långt från den kommunala kompetensen - och därmed också det tunga ansvarsutkrävandet.

Av Göran Björklund - 9 juni 2022 11:33

Just nu verkar många vara irriterade över det inflytande, ibland avgörande vad det verkar, som partilösa ledmöter får. Utan egen förskylland skulle jag säga.
En statsvetare försökte reda ut begreppen i morse. Härstammar från tiden före de politiska partierna. Man gav förtroende till enskilda personer och dess goda omdöme. Har hängt med sedan dess. Trots det motsägelsefulla med partier som grunden för förtroendeuppdrag.
Sett mot bakgrunden av att många kritiska inlägg kommit att handla om svaga regeringar kan man fundera över vem eller vilka som bär det ansvaret, om det nu skall utkrävas ett sådant. Ja inte är det väljarna. Inte heller den minimala gruppen partilösa. Här får nog de som taktiskt manövrer sig fram med spelteorier som främsta vapen nog ta sig en funderare till. Självkritiken har då inte spelat någon framträdande roll i den diskussion mellan de valda representanterna. Om man har syftet att föra landet framåt på ett så bra sätt som möjligt borde man nog inte medvetet ha försatt sig i situationer som ger de oönskade effekter som nu tycks skapa irritation.
När det bästa blir det godas fiende är aldrig ett bra läge att hamna i. Som man bäddar får man ligga.

Av Göran Björklund - 7 juni 2022 12:02

”Många demokratier lägger i dag stort fokus på enskilda politiska ledares prestationer och förehavanden. Så även den svenska. Opinionsmätningar utmålar vinnare och förlorare i allt snabbare takt, och den som tvekar utmålas ofta som vek och obeslutsam. Det är styrka och kompromisslöshet som gäller. I medier framställs politiker som sluga strateger som bara säger saker för att ”visa handlingskraft”, och kommentatorerna ställer följaktligen bara en enda fråga: Ska väljarna straffa politikerna i nästa val? 
Det här är en farlig politisk kultur. Den lär oss att demokrati är rackarspel, och att det är politiskt självmord att medge en förlust. Att framstå som en vinnare blir allt som betyder något. Att vara demokrat är att bjuda motstånd mot den här förhärskande politiska kulturen, för den ger oss fel sorts politiker, fel sorts kommentatorer och fel sorts incitamentsstrukturer.”

https://etidning.dn.se/shared/article/ar-det-nagot-som-demokratin-behover-ar-det-goda-forlorare/5MoQQwSB

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17 18 19
20 21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
<<< Juni 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Väder

Share this

Bookmark and Share

Översättning

Google Analytics


Ovido - Quiz & Flashcards