Alla inlägg under januari 2024

Av Göran Björklund - Lördag 20 jan 23:17

Jag har ett förslag . Om det här med visitationszoner nu skall bli verklighet tycker jag att lagstiftarna skall föregå med gott exempel och frivilligt erbjuda riksdagshuset och dess partilokaler. Som ett första test.
De zoner som är tänkta skall väl kunna etableras även om någon brottsmisstanke inte finns? Det skall väl räcka med att en grupp av människor inom ett visst område inte är som vi andra, eller hur?
I det nu aktuella fallet finns ju faktiskt dessutom en rätt så rejäl misstanke om att brott begås inom det här området, av en viss grupp människor.
Så låt oss testa. Hur framgångsrikt är det med ständiga visitationer, riktade mot samma grupp av människor. Och hur upplever de att vara utpekade?

Av Göran Björklund - Fredag 19 jan 18:59

Tidens tecken blev extra tydliga i veckan. Intresset för att bekämpa en av den organiserade brottslighetens främsta inkomstkällor har nog inte sina främsta tilskyndare hos dem som har tillgång till riksdagens toalettstolar och handfat. Är det samma personer som också har tillgång till lagstiftarnas öron så kommer möjligen det ljumma intresset i en ny dager?
Att ideologierna är döda och politiken kanske främst är en födkrok bland andra blev också satt under skäppan igen. Att kända personer blir medlemmar över ett dygn och kanske får toppuppdrag i EU har vi sett hända förut. Nu blev det så igen. Möjligen är osäkerheten lite större denna gång? Någonstans i föraktet kanske man också skall skänka de personer en tanke som troget sin övertygelse kämpar på i lokala partiorganisationer med det föraktade kaffekokandet och mötestragglandet. Kvällar och helger. Någon förstaplats på EU-listorna väntar definitivt inte som belöning. Möjligen att vår variant av representativ demokrati inte rasar ihop totalt? Skulle den utvärderas bara på grundval av det som kommit i dagsljuset denna vecka hade nog inte chanserna varit så stora att den överlevt det totala folkliga underkännandet?

Av Göran Björklund - Onsdag 17 jan 10:41

Det politiska spelet snurrar obekymrat och inte helt oväntat vidare. Global uppvärning är sedan länge reducerat till en bricka, som knuffas under ett pliktskyldigt mumlande fram och åter mellan de som besitter makt och förmåga i stort att åstadkomma en förändring.
Det obehagliga, men också det fina i kråksången, är att det här är ett område som lever sitt helt egna liv. Objektivt mätbart på många områden. Det varmaste året sedan mätningarna började osv. FNs klimatpanel talar klarspråk. Miljömål kan man rycka lite på axlarna åt och lakoniskt konstatera att dit kommer vi inte att nå, men…
Åtärder som skulle betyda något på riktigt kommer att kosta och kanske också svida. Det är först när vi på allvar sänker vår standard, åker bil i mindre omfattning, flyger mer sällan, tänker solidariskt och globalt och konsumerar bättre, rättvisare och riktigare, som någonting av betydelse kommer att hända. Om det kommer att räcka i så fall inom den utmätta tid som står till buds, återstår att se för de som är med då.
Under tiden tickar Domedagsklockan. Vid den senaste justeringen återstod 90 sekunder innan det var för sent. Så kort tid har den aldrig tidigare visat. Det var för ett år sedan. De som tycker utveckligen har gått åt rätt håll sedan dess, får gärna räcka upp en hand!

Av Göran Björklund - Söndag 14 jan 12:05

Råvarupriserna har rasat på världsmarknaden. Naturgas har t ex sjunkit i pris sedan 2022 med nästan 90 %, likaså priset på oceanfrakt. Olja och bränsle är inte heller inte lika dyrt nu som tidigare. Globalt handlade matvaror (vete, socker och mjöklpulver) är idag nästan tillbaka på samma nivå som i början av 2021. Veteskördarna i världen ligger på rekordnivåer.
Svenska matvaror borde då rimligen, om man tror på marknadsekonomins välsignelse, också vara tillbaka på den tidigare nivån, när nu den oroliga världsekonomin har lugnat ner sig? Nä, den har unde samma period blivit 26 % dyrare och ligger kvar i princip oförändrad på denna nivå. Exemplen i texten är hämtade från DN, idag. Mjölken som kostade 10 kr innan pandemin och krigseländet steg till 13 kr och har förblivit där, är ett tydligt och enkelt åskådliggjort exempel. Borde varit tillbaka kring 10 kr igen, typ.

Vem eller vilka som tar hand om mellanskillnaden krävs det nog ingen raketforskning för att konstatera? Och hur var det nu med marknadsekonomin?

Av Göran Björklund - Söndag 14 jan 11:14

Det finns två mycket bra, för att inte säga nästan uttömmande, tecknade bilder av vår samtids politiker. Den första rutan visar dåtid och en förtroendevald (ja, de kunde kanske leva upp till det respektingivande epitetet på den tiden) som står på en kulle och håller ett anförande. Nedanför kullen står vi, alltså allmänheten som genom val låtit oss representeras av personen på kullen) och lyssnar. Han har något att säga som gör att vi vill lyssna. Kanske målar han en bild av framtiden, som han ser den? Och ja, det var oftast en man på den tiden.
I nästa ruta är vi framme vid vår tid. Vilka tror ni nu står på kullen? Och skriker och pekar åt olika håll. Jo, det gör vi. Då blir det inte heller svårt att gissa vem som tecknaren placerat nedanför kullen, med ett anteckningsblock och penna i handen?
Vad vill tecknaren säga med den förenklade beskrivningen? Kanske att ideologierna är döda, de som valt politikerbranschen som sin födkrok tävlar i att vara så populistiska som möjligt. Försöka fånga vad som ytligt kan uppfattas som framgångsrik politik. Örat ängsligt mot marken för att greppa makten till varje tänkbart pris. Vad vi sa igår gäller såklart inte idag. Våra fienders tankar som vi med all kraft fördömde tidigare är nu (såklart) vårt självklara mål och riktmärke - ändå tills vi identifierar något annat som tycks falla marginalväljarna på läppen.

(Rubriken är hämtad från den grekiska filosofin och betyder: allting flyter).

Av Göran Björklund - Lördag 13 jan 15:57

Nyhetsbyrån Bloomberg räknar med att de svenska storbankerna kommer att dela ut nära 90 miljarder kronor i år. Det är 17 miljarder mer än förra året och lika mycket som hela Sveriges försvarsbudget. (TT)

Av Göran Björklund - Lördag 13 jan 12:50

Fem miljoner svenskar sparar i den sjunde AP-fonden - och har därför precis investerat en halv miljard kronor i Saudi Aramco. Det är världens största olje- och gasbolag (som ägs av den saudiska staten till 98 %).

https://etidning.dn.se/shared/article/katrine-kielos-marcal-pensionspengarna-satsas-i-saudisk-olje/RfynkIPh




Av Göran Björklund - Lördag 13 jan 11:57

Den nya bussterminalen vid Slussen beräknas gå loss på 7 miljarder kronor. Det visar nya beräkningar hos Region Stockholm som SvD Näringsliv har tagit del av.
Därmed blir den lika dyr som operahuset i Sydney, konstaterar tidningen.

https://omni.se/a/nQzxnx

Det gäller att hålla stilen. Nivån är satt med Nya Karolinska, som väl också platsade in på diverse topplistor över dyraste byggnader, och givetvis också Guldbron, inte att förglömma. Att det sedan kräver ”besparingar” i den kärva verklighet som kallas kärnverksamhet aka sjukvård, är det verkligen en annan historia? Skulle inte tro det!

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19 20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2024 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Väder

Share this

Bookmark and Share

Översättning

Google Analytics


Ovido - Quiz & Flashcards