Alla inlägg den 14 januari 2024

Av Göran Björklund - Söndag 14 jan 12:05

Råvarupriserna har rasat på världsmarknaden. Naturgas har t ex sjunkit i pris sedan 2022 med nästan 90 %, likaså priset på oceanfrakt. Olja och bränsle är inte heller inte lika dyrt nu som tidigare. Globalt handlade matvaror (vete, socker och mjöklpulver) är idag nästan tillbaka på samma nivå som i början av 2021. Veteskördarna i världen ligger på rekordnivåer.
Svenska matvaror borde då rimligen, om man tror på marknadsekonomins välsignelse, också vara tillbaka på den tidigare nivån, när nu den oroliga världsekonomin har lugnat ner sig? Nä, den har unde samma period blivit 26 % dyrare och ligger kvar i princip oförändrad på denna nivå. Exemplen i texten är hämtade från DN, idag. Mjölken som kostade 10 kr innan pandemin och krigseländet steg till 13 kr och har förblivit där, är ett tydligt och enkelt åskådliggjort exempel. Borde varit tillbaka kring 10 kr igen, typ.

Vem eller vilka som tar hand om mellanskillnaden krävs det nog ingen raketforskning för att konstatera? Och hur var det nu med marknadsekonomin?

Av Göran Björklund - Söndag 14 jan 11:14

Det finns två mycket bra, för att inte säga nästan uttömmande, tecknade bilder av vår samtids politiker. Den första rutan visar dåtid och en förtroendevald (ja, de kunde kanske leva upp till det respektingivande epitetet på den tiden) som står på en kulle och håller ett anförande. Nedanför kullen står vi, alltså allmänheten som genom val låtit oss representeras av personen på kullen) och lyssnar. Han har något att säga som gör att vi vill lyssna. Kanske målar han en bild av framtiden, som han ser den? Och ja, det var oftast en man på den tiden.
I nästa ruta är vi framme vid vår tid. Vilka tror ni nu står på kullen? Och skriker och pekar åt olika håll. Jo, det gör vi. Då blir det inte heller svårt att gissa vem som tecknaren placerat nedanför kullen, med ett anteckningsblock och penna i handen?
Vad vill tecknaren säga med den förenklade beskrivningen? Kanske att ideologierna är döda, de som valt politikerbranschen som sin födkrok tävlar i att vara så populistiska som möjligt. Försöka fånga vad som ytligt kan uppfattas som framgångsrik politik. Örat ängsligt mot marken för att greppa makten till varje tänkbart pris. Vad vi sa igår gäller såklart inte idag. Våra fienders tankar som vi med all kraft fördömde tidigare är nu (såklart) vårt självklara mål och riktmärke - ändå tills vi identifierar något annat som tycks falla marginalväljarna på läppen.

(Rubriken är hämtad från den grekiska filosofin och betyder: allting flyter).

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19 20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2024 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Väder

Share this

Bookmark and Share

Översättning

Google Analytics


Ovido - Quiz & Flashcards