Alla inlägg den 21 januari 2024

Av Göran Björklund - Söndag 21 jan 21:33

För alla som tar del av Energimarknadsinspektionens statistik framgår att Sverige under det senaste decenniet varit en av EU:s absolut största elexportörer, trots sex nedlagda kärnkraftsreaktorer. Och bara häromdagen framkom en varning från statliga Vattenfall att ny kärnkraft mycket väl kan bli än dyrare än vad som tidigare kalkylerats.

Infrastrukturen för kraftöverföringen behöver utvecklas och byggas ut, javisst. Men den hör till den bäst fungerande i hela Europa, inte till den sämsta.

Exakt i detta nu växer solkraften. Den är billig. Ja, vi har till och med energiorganisationen IEA:s ord på att den är allra billigast. Naturligtvis ska den växa mycket mer. Solkraft kan, tillsammans med vindkraften och, i botten, den reglerbara och stabila vattenkraften och de kvarvarande kärnkraftverken, skapa en stark, robust och utökad elmarknad.

Det kan gå snabbt, om systemet ges chansen. En vrålsatsning på kärnkraft äventyrar solelsexpansionen.
Nya reaktorer tar femton år att få fram, positivt räknat. Solel kan expandera genast, och ackumulerat ha genererat många biljoner wattimmar innan den första nya reaktorn tas i drift. Till utmärkt tjänst för klimatet - och svenskarnas plånbok.
Varför säger inte regeringen något om detta?

Jan Lindsten
jan.lindsten@bt.se

https://etidning.bt.se/shared/article/jan-lindsten-falskt-i-politiken-om-karnkraft-bade-forr-och-n/6vnq1l1N

Av Göran Björklund - Söndag 21 jan 14:20

Kanske kommer det att vara en onormal tillströmning av begäran av allmänna handlingar på landets universitet på måndag och framöver? Kanske har även svenska ministrar anledning att följa den uppmaning som den norska statsministern gett till sina. Alltså att gå igenom sina akademiska uppsatser och leta efter eventuellt fusk (!).
En minister, den för bl a högre utbildning (behövs ingen närmare kommentar till den portföljen) har lämnat in sin avskedsansökan, då hennes masteruppsats i rättsvetenskap (av alla ämnen) avslöjats med att innehålla plagierad text, utan källhänvisningar. En minister till har tydligen också en uppsats med liknande (låt oss säga) brister, inte bara i sin CV utan också som ett möjligt lik i garderoden.
Jag tror att sådana här avslöjanden har en viss spridningseffekt. Därför tror jag också att det finns ett antal partikanslitoaletter även i våra grannländer som i dagarna utsätts för en minutiös, sällan skådad, saneringsoffensiv.

Av Göran Björklund - Söndag 21 jan 14:04

Men kanske mest illa är den andliga kollapsen som nu skär genom alla partier. Om ni inte har något annat att erbjuda oss medborgare än prat om att ”det är allvar nu” och ”det är kris på riktigt”, oavsett om det handlar om gängskjutningar, ryssen eller klimatfrågan så uppstår frågan, vad ska vi då med er till?
Om ni inte har någon förmåga att visa på en god samhällsvision, och åtminstone någon idé om hur vi tar oss dit, varför sitter ni då i landets ledning? För att ge oss en förlamande känsla av skuld och hopplöshet?

Stefan Nilsson, präst och medborgare

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/mQk61O/stefan-nilsson-prast-vad-ska-vi-med-ertill-politiker

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19 20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2024 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Väder

Share this

Bookmark and Share

Översättning

Google Analytics


Ovido - Quiz & Flashcards