Alla inlägg under september 2022

Av Göran Björklund - 11 september 2022 17:28

”Jag tror inte att jag är ensam om att ha genomlevt årets svenska valrörelse i ett tillstånd som tangerar gränserna för den gängse psykologins verklighetsbeskrivning. Så många spärrar som släppt, så många oskrivna regler som överträtts. Falukorvsringar och rå klimatförnekelse. Somalitowns och SD-tåg. Tvååringstester och trollfabriker. ”I dag lever vi i det krympande utrymmet mellan falsk verklighetsbeskrivning och fullskalig förtvivlan”, skrev författaren Mats Wahl om klimatkrisens fullständiga frånvaro i årets val­rörelse. Det är, i sanning, en tid som inte vill låta sig komprometteras av någon psykologi.”

Björn Wiman
bjorn.wiman@dn.se

https://etidning.dn.se/shared/article/bjorn-wiman-frestelsen-som-ledde-at-helvete-i-arets-valrorel/1-Kcst9o

Av Göran Björklund - 11 september 2022 14:27

Sammantaget gör detta att det finns en överhängande risk att påståenden om valfusk får fäste och spridning i Sverige likväl som i USA. Oavsett hur valet går finns det därför all anledning för alla demokratiskt sinnade att med kraft motarbeta alla ogrundade påståenden om valfusk och alla dem som använder desinformation som vapen.
Demokratin kan aldrig tas för given. Den stärks av sanning och försvagas av desinformation.

Jesper Strömbäck
professor i journalistik och politisk kommunikation vid Göteborgs universitet

https://www.bt.se/ledare/valet-avgors-inte-av-fusk-17c1c47f/

Av Göran Björklund - 10 september 2022 12:06

Nära 400 anmälningar om valrelaterade brott (ofredande och olaga hot) mellan 1 april och 4 september. Hoppas verkligen att systemet står pall mot dessa provokationer. Vare sig de kommer från höger elller vänster.
Om jag vore mer konspiratorisk lagd skulle jag säga att det ser ut som en självuppfyllande profetsia är på väg att spelas upp. Det har ju redan krattats i manegen för valfusk. Det här skulle lätt kunna kopplas ihop. Vad var det vi sa? Systemet klarade inte av påfrestningarna!
Framtiden får utvisa både vilka det är som försöker sabotera systemet och om det finns otäcka samband. Återstår också att se vad det blir på sista raden i antal. Utöver ovan nämnda var det dessutom över 2000 andra valrelaterade brottsanmälningar, rapporterar SVT Nyheter.

Av Göran Björklund - 9 september 2022 23:18

Det stannade inte vid forskare, näringslivsrepresentanter och den samlade religiösa världen. Även delar av artisteliten skrev på ett liknande upprop.
Det tycks också råda någon sort allmän uppfattning bland många av de som publicerar sig, också utöver de ovan nämnda, att årets valrörelse varit något alldeles särskilt extra. Inte i någon positiv mening.
Nya tider? Speciell politisk situation? Kriget i Europa? Postpandemin? Energipriserna?
Statsvetarna kommer att sätta ett namn på årets val, som på de tidigare. Såklart kommer det att kopplas till utfallet.
Oavsett tror jag att det historiskt kommer att ses som Strutsvalet. Alla stack huvudet i sanden och ville/vågade/orkade inte. Se sanningen, konsekvenserna eller alternativen.
Hur många uttalanden som helst om att ”man måste” kommer att väga fjäderlätt mot utfallet av dessa ord. Ty det finns ingen att förhandla med om miljön. En ny och ovan situation för de politiskt skolade. Tyvärr blev deras motdrag; huvudet i sanden!

Av Göran Björklund - 8 september 2022 09:44

Om vi ska bryta orsakskedjan som leder till våld och kriminalitet behövs mer och annat än strängare straff och screening av två- och femåringar. I samtalen med partiledarna har vi understrukit vikten av att se både den enskilda människan och hela skapelsen. Pandemier, krig och klimatförändringar visar hur allt hänger samman. Inget land kan ensamt lösa klimatkrisen eller världens mat- och energiförsörjning. Och inget land kan blunda för de gemensamma problemen.

Vi behöver se den större bilden. Vi - det är politiker, regering och alla medborgare. Valet 2022 handlar om så mycket mer än el- och bensinpriser. Lyft blicken och tänk: vi tillsammans och kommande generationers framtid.

Presidiet för Sveriges kristna råd:
Antje Jackelén, ärkebiskop Svenska kyrkan
Anders Arborelius, kardinal Stockholms katolska stift
Daniel Alm, föreståndare Pingst -  Fria församlingar i samverkan
Benjamin Dioscoros Atas, ärkebiskop Syrisk-ortodoxa kyrkan
Sofia Camnerin, generalsekreterare Sveriges kristna råd

Av Göran Björklund - 7 september 2022 08:43

”Den främsta orsaken är att det i Sverige i dag finns en enda grupp som visat sig flyttbar över blockgränsen på det politiska fältet, och det är de 15-20 procenten som obekymrade av partiets bakgrund kan rösta på SD. De väljarna har visat rörlighet. Annars sker inte många rörelser mellan blocken utan nästan bara inom dem.
Alltså har vi i dag situationen att just dessa 15-20 procent helt sätter agendan för alla partier, utom möjligen MP. (Klimatfrågan verkar iskall i denna väljargrupp.) Trianguleringen från de etablerade partiernas sida gäller nu endast väljare allra längst ut på högerkanten. Strategerna uppfattar att dessa vill se enkla, snabba lösningar på svåra samhällsproblem. Som att, oberoende av vad polisen och forskarna säger, stenhårda straff är patentlösningen som trollar bort ungdomskriminaliteten och att bensinpriserna nog egentligen kan sänkas rejält utan konsekvenser. All politisk aktivitet kretsar alltså med ens kring cirka en femtedel av väljarkåren och deras favoritfrågor.”


https://etidning.dn.se/shared/article/ola-larsmo-jag-far-kampa-for-att-inte-kanna-forakt-for-spinn/1fScT8aj

Av Göran Björklund - 6 september 2022 20:13

Vi fick de ogenerade lögnerna. Vi fick anklagelser om valfusk. Måtte vi åtminstone slippa ett orkestrerat våldsutbrott av något slag efter valet.

Av Göran Björklund - 5 september 2022 11:35

”I en studie från 2021, utförd av forskare på Institutet för framtidsstudier och Stockholms universitet, sökte man vilka faktorer som oftast kan kopplas till klimatförnekelse. Trots att de svarande röstade på olika partier förenades de i tre saker: sympati för högerinriktad ekonomisk politik, antifeministiska ­attityder och en misstro mot media, särskilt SVT.”

kristofer.ahlstrom@dn.se

https://etidning.dn.se/shared/article/darfor-ar-klimatet-del-av-valrorelsens-kulturkrig/_0rcnVHX

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
<<< September 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Väder

Share this

Bookmark and Share

Översättning

Google Analytics


Ovido - Quiz & Flashcards