Alla inlägg under september 2022

Av Göran Björklund - 24 september 2022 12:31

Googla på lokförarare slutar och se artiklar redan 2017 om anställda som slutar i förtid, likt försvarsmaktens piloter. Nu verkar det handla om ett schemasystem. Kanske. Om något mycket allvarligare, troligen; företagets människosyn. 
Nu säger SJ:s VD förlåt. Verkar ju inte vara något förhastat uttalande direkt som det handlar om, och som skall återställas. Inget förfluget ord ur munnen. Som behöver tas tillbaka. Här handlar det om en iskall arbetsgivarstrategi som möjligen kraschlandar. Detta genomfördes med öppna ögon av någon med företagets högsta lön. Kan tycka att det är väl klent av en sådan toppkraft att det enda som återstår är att lamt be om ursäkt.
Om det handlar om uppriktig ånger borde både ägarna av bolaget och VD med kraft hävda att den förda personalpolitiken i grunden varit sjuk. Allt annat indikerar inget annat än att de tyckte att åtgärden i grunden var riktig från början och att de fortfarande har samma syn på sina anställda.
Vi och dom.

Av Göran Björklund - 23 september 2022 08:21

Livsmedelshandlarna, energibranschen, banker och fastighetsägare. Alla hävdar sina marginaler. Hör en representant säga att det måste vara så att det är konsumenterna som skall ta smällen med de högre priserna.
Ja, så har det väl alltid varit. Svarte Petter skickas vidare längst ner i näringskedjan. Ingen borde bli förvånad. Det omvända skulle däremot ses med höjda ögonbryn.
Skattebetalarna som kollektiv förväntas också ställa garantier m.m om delar av näringen skaffat sig en sådan ställning, likt ett monopol, att det kallas samhällsviktig. Får inte falla från piedestalen.
Så ser det ut och vi får tugga i oss. Vi har inte marginalerna på VÅR sida!

Av Göran Björklund - 22 september 2022 21:17

Wien står för en unik kombination av hög tillgång på hyresrätter och låga hyror. I dag bor 80 procent av Wiens invånare i hyresrätt. De lägenheter som i dag byggs av allmännyttan, av Wiens kommunala bostadsbolag, kommer att hyras ut för 7,50 euro per månad och kvadratmeter kallhyra. Det innebär att en lägenhet med tre rum och kök kostar drygt 5 500 kronor i månaden. En nybyggd hyresrätt i samma storlek i Stor-Stockholm kostade 12 722 kronor per månad enligt SCB:s senaste uppgifter (år 2017).

https://www.dagenssamhalle.se/opinion/debatt/wien-visar-vagen-till-halften-sa-dyra-bostader/

Av Göran Björklund - 22 september 2022 10:21

Av Göran Björklund - 21 september 2022 21:11

FotbollVM-landet Qatar mjukar upp sitt stehårda styre. Man tänker visa flexibilitet vid små överträdelser som t.ex fylleri på allmän plats. Förmodligen kommer denna ynnest endast att tillfalla ditresta fotbollsfans. För gästarbetare och inhemska gäller nog även fortsättningsvis att t.ex homosexualitet är förbjudet.
Mygel och korruption tycks vara en fullt gångbar valuta, liksom rovdriften på gästarbetare.
Bojkotter inom sport brukar sällan vara särskilt verksamt. Syftet är för det mesta gott. Det som gjorts och görs för att isolera ryska och vitryska idrottsmän och kvinnor känns väl rätt för det flesta just nu, under brinnande anfallskrig och kontinuerligt utförda krigsförbrytelser. Någonstans går det ju en gräns. Tycker även att Qatar har passerat den, med råge. Det minsta vi kan göra (eftersom bojkott inte längre är aktuellt för vårt landslag) är att allvarligt överväga att inte titta på TV-sändningarna.
Redan nu kan vi ju också börja fundera över ryktena om att Saudi Arabien tänker kandidera till att få arrangera ett kommande VM. Blir det verklighet lär mutorna snart vara på väg igen rakt ner i FIFA-delegaternas fickor. Det lär nog också vara ok att vara på fyllan även på detta eventuella spektakel. Kanske det enda sättet att stå ut med att vara en del av det?

Av Göran Björklund - 20 september 2022 23:06

Såg att Joe Biden var ”sjukt trött” på trickle-down ekonomi angående Storbritanniens nye som tänkte och argumenterade i sådana banor. Alltså nedsippringsteorin på svenska. Om de rika får det mycket bättre så får de fattiga och lite bättre. Därför kan man med gott samvete lägga förslag som gynnar de rika.
Har stött på liknande resoneman i snäva lönediskussioner. Man måste höja taket för de med högst lön först, och sedan, kan man också höja de lägst avlönade.
”It has never worked” twittrar Biden och hur rätt har han inte?

Av Göran Björklund - 19 september 2022 22:25

För några veckor sedan fick vi vår femte covidspruta. Idag var det dags igen. Denna gång den femte TBE-sprutan.
Vi fick inte fortsätta sprutandet hos Närhälsan, där vi tagit de fyra första. Brist på personal. Hänvisade till ett privat alternativ som åker runt i en buss, modell mindre.
Därmed tappar vi nog registrering i våra journaler, tror jag. Frågade administratören som skötte incheckningen till bussen om följande spruta, om fem år. Skulle vi bli kallade? Dum fråga kanske? Intervallet efter den femte sprutan är vart femte år. Det var tre år mellan spruta fyra och fem.
Mannen log vänlig och sa lite försiktigt att vi får se "om vi fortfarande rullar då" (antar att han med vi menade verksamheten han representerade och inte kunderna som han hade framför ögonen just då). Och så kan det ju förstås vara. Går verksamheten bra, så kanske. Själv hoppas jag förstås att Närhälsan är ett alternativ nästa gång, oavsett journalföring av den femte sprutan.
Så nu är vi nog beroende av att kalenderfunktionen vi valt i mobilen finns kvar och fungerar år 2027 och ger oss en headsup om att det är dags att förnya TBE-skyddet igen.

Av Göran Björklund - 18 september 2022 22:50

Vilken person eller organisation tycker du har påverkat samhället positivt genom att innovativt använda sociala medier? Ta chansen att nominera din favorit!
Priset är i form av ett stipendium på 100 000 kronor. Nomineringen till detta nationella pris är öppen till och med den 6 oktober. Priset finansieras av Sparbanksstiftelsen Sjuhärad och delas ut i samarbete med Högskolan i Borås, Borås stad och Borås Tidning.

”I Borås har vi länge fört en dialog om vad digitaliseringen och den alltmer ökande kommunikationen via nätet betyder för politiken, offentlig sektor, företag och individer. Sociala medier ger möjligheter för användarna att påverka samhällsutvecklingen. Genom sociala medier kan numer många fler göra sig hörda och belysa frågor på ett helt nytt sätt. Det är bra för demokratin att fler blir delaktiga i samhället.?

Nominera här:
https://www.hb.se/om-hogskolan/aktuellt/evenemang/sparbanksstiftelsen-sjuharads-sociala-medier-pris/har-nominerar-du/

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
<<< September 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Väder

Share this

Bookmark and Share

Översättning

Google Analytics


Ovido - Quiz & Flashcards