Alla inlägg den 13 september 2022

Av Göran Björklund - 13 september 2022 17:23

”Ambitionen i länders nya klimatlöften för 2030 skulle behöva vara sju gånger högre för att vara i linje med att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader, och de skulle behöva vara fyra gånger hålla uppvärmningen till 2 grader.”

(Rapporten United in Science 2022 är den fjärde i ordningen. Den koordineras av Meteorologiska världsorganisationen, WMO. Övriga organisationer som medverkar i rapporten är FN:s miljöprogram Unep, FN:s kontor för katastrofriskreducering, FN:s klimatpanel IPCC, the Global Carbon Project (GCP), the World Climate Research Programme (WCRP) och Met Office, Storbritannien.)

https://www.dn.se/sverige/klimatloften-maste-sjufaldigas-om-klimatmalen-ska-nas/

Av Göran Björklund - 13 september 2022 09:50

”I stället verkar den globala exploateringen av natur och människor alltmer framstå som självklara och politiskt neutrala följder av världsmarknad och teknik. Vi har övergett tilltron till den goda moralens seger. Eller snarare, vi har anat att den goda moralens seger är oförenlig med de konsumtionsnivåer som tas för givna i det globala nord. Hållbarhet och global rättvisa är oförenliga med vad vi i de rika länderna har vant oss vid att betrakta som demokrati.”

”Världsmarknad och teknik framstår för oss som välvilliga och moraliskt oantastliga inrättningar, trots att de bevisligen fungerar som subtila strategier för rikare länder att tillägna sig tid och rum - arbetstid och naturutrymme - från andra delar av världen.”

”Desto svårare har vi att se vår egen konsumtion i denna belysning. Att på marknaden byta sin arbetstid mot varor i vilka har nedlagts flerdubbla mängder lågavlönad arbetstid är att tillägna sig en nettotillförsel av levd tid, vilket också kan uttryckas som en nettotillförsel av arbetsenergi. I stället för att som slavskeppen frakta fastkedjad arbetskraft över haven fraktar moderna fartyg produkter som innehåller dess livsenergi. Våra vardagshandlingar framstår som komplicerade sätt att parasitera på andra medlemmar av vår egen art, utan att vi själva inser att det är det vi gör.”

Alf Hornborg
Professor i humanekologi vid Lunds universitet

https://etidning.dn.se/shared/article/hellre-ar-vi-kannibaler-an-gor-avkall-pa-var-bekvama-livssti/nemJ-m_x

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
<<< September 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Väder

Share this

Bookmark and Share

Översättning

Google Analytics


Ovido - Quiz & Flashcards