Alla inlägg den 8 september 2008

Av Göran Björklund - 8 september 2008 19:12

Tycks ha uppstått en väldig diskussion kring förundersökningen om de omtalade morden i Arboga. Den innehåller bilder på de mördade små barnen och deras pappa har försökt förmå The Pirate Bay, som gör denna utredning inkl bilderna tillgänglig via sin plats på nätet, att avstå från publicering. Allt om man får tro tidningsuppgifter i ämnet.

Debatten verkar handla om att försvararna av publiceringen hävdar att det handlar om allmänna offentliga handlingar och om det är något skyddsvärt i materialet så vilar det ansvaret på ansvariga myndigheter som inte har hemligstämplat.

Det torde väl vara att göra det väl enkelt för sig att resonera på det sättet. Då tycks man inte veta att Personuppgiftslagen (PUL) faktiskt reglerar vad man får och kan publicera på nätet. Det räcker inte att gömma sig bakom att det är allmänna offentliga handlingar. Är de kränkande för den enskilde är det ett brott mot PUL. Sedan kan man tycka vad man vill om denna lag som vi implementerat i svensk lagstiftning efter ett EU-direktiv. Skall fungera som ett skydd mot "tredje land", alltså mot omvärlden utanför EU.

För inte är det väl så att The Pirate Bay "gömmer sig" bakom ett s.k utgivningsbevis och därmed vill föreställa en periodisk tidskrift? Då har man ju "bara" branschens egna etiska regler ha leva upp till. Då kan inte Datainspektionen ha några synpunkter på publiceringen vilket de kanske kunde ha haft i annat fall. I så fall blir det intressant att se vad branschens egen s.k.etik är värd.


Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15 16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
<<< September 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Väder

Share this

Bookmark and Share

Översättning

Google Analytics


Ovido - Quiz & Flashcards