Alla inlägg under november 2022

Av Göran Björklund - 9 november 2022 20:56

Mediebranschen är allvarligt oroade inför den grundlagsändring som skall beslutas nästa vecka. Utlandsspioneri skall införas som ett nytt yttrandefrihetsbrott. Även två partier var emot vid det första beslutet, före valet.
Lagen tar sikte på bl.a röjandet av hemliga uppgifter som förekommer inom ramen för samarbete med annan stat eller mellanfolklig organisation, typ Nato, EU eller FN.
Mediebranschen är bl.a Utgivarna, Jornalistförbundet, SR, SVT och Tidningsutgivarna och de framför en rad argument i en artikel i DN debatt den 10 nov, t.ex att de uppgifter som avses skyddas redan är reglerad i Brottsbalkens regler om brott mot rikes säkerhet.
De vädjar om ytterligare betänketid för riksdagen, bara det faktum att Natoansökan inte var en omständighet som fanns i sinnevärden vid den första riksdagsbehandlingen borde vara tillräckligt för en utsträckt betänketid.
Detta låter som ett rimligt och modest krav. Grundlagsändringar skall man inte ta lätt på, utan visa den största respek. Visselblåsare och fria mediers oberoende granskningar är grundpelare i en fungerande demokrati. Inte vill vi väl sätta käppar i hjulet för granskningar av vad våra framtida Natokompisar hittar på med våra vapen i sitt närområde?


Av Göran Björklund - 9 november 2022 19:50

Om det är någon enskild bild från historieböckerna i skolan jag minns, så är det denna.

Av Göran Björklund - 9 november 2022 09:51

Undrar i vilken mun de stekta sparvarna flög iår? Vi får nog veta det i jultalet, tror jag.

Av Göran Björklund - 8 november 2022 19:49

För första gången i USA:s historia finns det fler vapen än människor här. (Martin Gelin, Dagens Nyheter 8 nov 2022)

Av Göran Björklund - 8 november 2022 08:11

Hittade detta i en tråd om en aktuell influencer. Personen som skrev föreslog att de rätterligen borde kallas Varulobbyister. Vilket inte alls var så dumt. Det ligger mer rätt i beskrivning av det som det handlar om.

Av Göran Björklund - 7 november 2022 21:12

Förslaget innebär att regeringen omfördelar 750 miljoner för järnvägsunderhåll till vägunderhåll och lägger därmed till 250 miljoner i den kommande budgeten. Enligt Carlson kommer inte omfördelningen innebära sämre underhåll av järnvägarna, då det är medel som Trafikverket sagt att man inte ha kapacitet att använda. (SVT Nyheter idag).
Om man bortser från synsättet att prioritera bilar framför järnväg (!) så framstår det märkligt att Trafikverket inte har kapacitet att underhålla järnvägsnätet. Sjuhundrafemtiomiljoner kronor! Nä, det klara vi inte av att anväda till att få tågen att rulla på tid. De pengarna kan någon annan ta.

Av Göran Björklund - 6 november 2022 22:51

På måndag den 7 november presenteras en statlig utredning om förstatligande av skolan. Enligt en debattartikel av en av utredarna kommer utredningen att hävda att det skulle ta tjugo (!) år att genomföra ett fullskaligt förstatligande av skolan. Jag har den största respekt för skolverksamheten och allt vad det kan bära med sig. Men nog höjer man på ögonbrynen inför det påståendet?
Jag har nog ingen egen genomtänkt uppfattning om eventuellt förstatligande. Men nog skall det bli intressant att dels ta del av hur utredarna kommit fram till den väl tilltagna tidsramen och dels reaktionerna på utreningen i den delen. Kanske speciellt intressant att se hur förespråkarna för förstatligande av skolan känner inför den tidsaspekten. Man kan ju också börja fundera kring vilka tidsdimensioner det också skulle handla om när det gäller regionernas nedläggning och förstaligande av sjukvården, som väl också tycks finnas i den politiska pipelinen efter valet. Tid är pengar, sägs det.

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3
4
5 6
7 8 9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Väder

Share this

Bookmark and Share

Översättning

Google Analytics


Ovido - Quiz & Flashcards