Direktlänk till inlägg 21 mars 2008

"Skandalen" i Frölundaborg

Av Göran Björklund - 21 mars 2008 18:25

En del av de reaktioner som kom och har kommit efter kvartsfinal 6 i Frölundaborg mellan Frölunda och Färjestad luktar och berör mig illa.

Alla, inkl sportchefen Mats Ahdrian, tycks vilja glömma bort att bakom klockan i Frölundaborg satt en människa av kött och blod. Med rätt att göra fel. Som spelarna, tränarna, klubbdirektörerna, Canal+-tekniker (som inte fick mikrofoner att fungera), kommentatorer och andra.

En människa som kanske mår dåligt idag, anklagad, direkt eller indirekt, för skandalen.

Då duger det inte som Adhrian att bara luta sig tillbaka och på ”bästa” företagsledarmanér, med grötmyndig stämma förklara att ”så här får det inte gå till”. Nähä! Vet Adhrian något som vi andra inte vet? Om detta skedde med berått mod tycker jag han skall tala ur skägget och anklaga någon för det. I annat fall handlar det väl om den mänskliga faktorn, kanske i kombination med krånglande teknik.

Man skall också komma ihåg den gamla regeln om ansvar och befogenhet. Man kan inte lastas med ”ansvar” om man inte också har de befogenheter som krävs. Hade klockoperatören alla befogenheter han behövde för att göra ett bra jobb?

Och vad pratar vi om? En ideellt arbetande hockeyentusiast? Eller någon som är högt avlönad av Mats Adhrian? Den som är utan skuld kastar första stenen!

Jag tycker domaren gör en fantastisk insats. Han kollar ned Gud och alla regelkunniga, pratar med tränare och spelare och tar sedan ett beslut som inte borde upplevas som speciellt kontroversiellt. Jag har själv suttit i matchsekretariat vid ett flertal tillfällen på pojk- och juniornivå då klockor har strulat. Domarna brukar då rådfråga vad som hänt och därefter beordra tillägg eller avdrag beroende på den tid som förflutit när klockan stod. Precis vad Andersson gjorde igår. Inga konstigheter alltså.

En liten detalj; normalt brukar det bli ett himla liv om en spelare avlossar skott mot mål när det är avblåst eller Hesa Fredrik tjuter. Vad borde Frölundaspelarna med all praxis i världen i ryggen ha gjort med ”målskytten” från Färjestad som pangade på mot en Frölundamålvakt som stod upprätt med sidan emot honom?

Att spelare och tränare, med adrenalinet pumpande, gapar och skriker kan man förstå. Vad jag däremot inte kan begripa är när Färjestads Håkan Loob först kommenterar det hela på ett ganska balanserat sätt i TV, för att nu dagen efter fara ut i ett antal anklagelser åt alla håll. Mot förbundsfunktionärer och andra som inte svarat i sina telefoner när Lobb har behagat ringa dem. Obegripligt!

Nä, samla ihop Er nu och försök vara vuxna människor. Låt bli att dras med i mediahetsen. Mediafolket behöver aldrig ta ansvar för något som de tycker. Ena stunden hyllar man den "gamla ärevördiga arenan" för att i nästa stund göra sitt bästa för att ta heder och ära av samma "hockeylada".

Heders åt hockeyförbundet som ”står på sig” enligt DN. Domaren dömer. Det är idrott vi talar om. Då ingår de bedömningar vi enligt reglerna överlämnar åt domarna och funktionärerna att göra. På gott och ont. Kan man inte acceptera detta, bör man byta bransch.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Göran Björklund - Söndag 28 april 11:04

Ingen ideologi drivs så tydligt av maskulin brutalitet som nazism och fascism. Det brukar börja med att de förgrovar språket, sedan blir det lättare att övergå till handling. I John Foots ”Blood and power. The rise and fall of Italian fascism&r...

Av Göran Björklund - Lördag 27 april 10:30

Ordval har storbetydelse. När exempelvis en utskottsordförande i riksdagen kallar en journalist för ”vidrig liten människa” eller en kritiserad landshövding säger att hen inte vet vad ”människan” ville med sitt agerande, är or...

Av Göran Björklund - Lördag 27 april 08:55

Om inget görs blir konsekvensen ett paradigmskifte också för public service där dess oberoende, bredd och mångfald devalveras. I George Orwells ?1984? är språkbruket ett viktigt maktinstrument. Krig betyder fred. I Sveriges 2024 och i utredningen om ...

Av Göran Björklund - Tisdag 23 april 12:45

Noggranhet är ingen ursäkt för långsamhet.Snabbhet har ett eget värde.Se där några ledord från högsta ort. Och gäller de för de som skall skriva våra lagar så måtte det väl gälla allmänt för oss andra också? Annars blir det väl konstigt om vi skall s...

Av Göran Björklund - Onsdag 17 april 18:30

Amanda Sokolnicki är helt rätt på det. Analytiskt glasklart: Vem skall nu kasta första stenen? #kålsupare https://www.dn.se/ledare/amanda-sokolnicki-rotan-gar-mycket-djupare-an-till-anna-kinberg-batra/ ...

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7 8 9
10
11
12
13
14 15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
31
<<< Mars 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Väder

Share this

Bookmark and Share

Översättning

Google Analytics


Ovido - Quiz & Flashcards