Alla inlägg den 5 mars 2023

Av Göran Björklund - 5 mars 2023 10:24

”Och vilka väljer vi själva att lyssna på? Det är naturligtvis mycket ballare och bekvämare att lyssna till våra ledare på hemmaplan. De säger visserligen att, jo, vi behöver leva mer hållbart och klimat­smart och så. Men lovar de inte samtidigt att omställningen kommer att ske så smidigt och genialiskt att vi inte ens kommer att märka av den?
Detta är struntprat som helt saknar förankring i verkligheten. Men det spelar mindre roll, just nu, i det kortare perspektivet. För oss själva i så måtto att vi inte ännu behöver uppleva de riktigt svåra effekterna av passiviteten. Det blir ju våra barn och barnbarn som får smaka på den karamellen.
Och för politikerna har ju nyttan av att bli vald på dessa bekväma budskap redan infunnit sig. De mandatperioder där underlåtenheten att agera visar sig på verkligt allvar ligger på bekvämt avstånd från nuet.
Att ta del av och fördjupa sig i bedövande allvarliga rapporter från det globala vetenskapliga samfundet är tungt. Men uppgiften blir än tyngre när jag samtidigt tvingas åse hur relativisering och öppet faktaförnekande av allvaret i klimatfrågan sprider sig på högsta politiska nivå i Sverige. Det är rentav smärtsamt och nästan overkligt.
Det är ett intellektuellt och moraliskt haveri av politiker att undandra sig skyldigheten att basera sina ställningstaganden i klimatfrågan på fakta. Likaså gäller för de partier som fortfarande tolererar förvillande solospel från egna ledamöter i den här frågan.
Historien kommer att döma verklighetsförfalskarna hårt - om vår tids historia låter sig skrivas, vill säga.”

Jan Lindsten
jan.lindsten@bt.se

https://etidning.bt.se/shared/article/jan-lindsten-klimatpanelen-har-slut-pa-skarpa-ord-att-varna-/egOuNumb

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3 4 5
6 7 8 9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Väder

Share this

Bookmark and Share

Översättning

Google Analytics


Ovido - Quiz & Flashcards