Alla inlägg den 25 augusti 2022

Av Göran Björklund - 25 augusti 2022 13:28

Att det tycks regna politiska avslöjanden dagligen är nog det säkraste tecknet på att valrörelsen går in i sitt slutskede. Men kanske också något annat, om man ser till karaktären på avslöjandena. De tyngsta handlar om maktens förlorad respekt för lagar.
Jäv och korruption tycks vara den gemensamma nämnaren. Är det inte anonyma bidrag till partier så är det personer som sitter på eller får uppdrag när de också har andra betalande uppdragsgivare.
Vi har tidigare, med ett milt överseende leende, betraktat andra länder och deras utbredda korruption och vars signum varit mutor. Vi har nog trott oss vara vaccinerade mot den smittan. Vi har ju vår offentlighet och våra fina grundlagar.
Korruption definieras som ”att utnyttja sin ställning för egen eller annans vinning”.
- Korruption handlar inte bara om pengar som i mutor, utan minst lika mycket om tjänster och gentjänster, så kallad vänskapskorruption säger Ulrik Åshuvud, styrelseordförande i Transparency International Sverige i en artikel i Dagens Nyheter den 25 januari i år.
Pr- och lobbyist-firmorna är nedlusade av människor med politisk bakgrund. Forskaren Anna Tyllström som granskat fenomenet säger till Sveriges Radio att det handlar om 2 000 personer och att ytterligare 300-400 lär göra karriärsbytet efter valet skriver Andreas Cervenka i Aftonbladet.
Marknadsskolorna är ett annat, kanske det tydligaste och allvarligaste exemplet.
Frågan om vinster i skolan är enkel för majoriteten svenskar. De ska bort, och pengarna ska gå till barnen - inte aktiebolagen. Ändå stretar många politiker emot. Anledningen?
Någon annan än väljarna styr politiken, en man med makt över många politiker skriver Zina Al-Dewany, också hon i Aftonbladet.
Så vad göra åt allt detta? Det enda jag kan se är att hålla utkik efter någon/några att rösta på som uppmärksammar och verkligen vill göra något. På riktigt!

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18 19
20
21
22
23
24
25 26 27 28
29 30 31
<<< Augusti 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Väder

Share this

Bookmark and Share

Översättning

Google Analytics


Ovido - Quiz & Flashcards