Direktlänk till inlägg 24 november 2007

Det finns alldeles för mycket åsikter - och här kommer en till.....

Av Göran Björklund - 24 november 2007 18:23

Att medielandskapet har genomgått en kraftig förändring de senaste åren är väl ingen nyhet direkt. Nya kanaler för information skapas hela tiden. Det här mediet - bloggar - är kanske det mest tydliga exemplet på detta.

Men det för med sig en del konstigheter också. Ta sport på tv till exempel. Förr i tiden fick man nöja sig med en kommentator i den enda kanalen som fanns när det visades landslagsfotboll. För dessa herrar (handlade nästan uteslutande om herrar som hette Putte Kock eller Bo Hansson) var det inte så viktigt att leverera åsikter. De kommenterade mtachen. Punkt slut. Om de hade åsikter om förbundskaptenen eller arbetsvillkoren för pressen i samband med landskamper kom det inte till tv-publikens kännedom.

Idag har vi ett (snart) oräkneligt antal kanaler som visar sport. Numer har varje kanal inte bara en utan 2-3 "experter" av varierande kvalitet som levererar åsikter om stort och smått i en aldrig sinande ström.

Det ligger i sakens natur att alla per definition inte kommer att ha samma åsikt. En egen vinkel är guld värd. Det ser ut på samma sätt hos de tryckta kollegorna. Krönikörerna står som spön i backen när man öppnar tidningen. Alla har en egen byline (är det kvinnor snackar vi om helfigur) och synpunkter, teorier och åsikter. Hela tiden. Den rosa tidningen skall fyllas. varje dag - sju dagar i veckan.

Var lurar då faran i detta? Är det farligt att många tillåts ha och ventilera sina åsikter? Måste man läsa allt om man inte gillar det som skrivs?

Självklart inte. Men, och här kommer poängen; för de som inte själva orkar "stå emot" experternas intryck och lita på det som de själva ser och upplever kan frestelsen bli stor att "tycka som Glenn". Det är alltid en lättare väg ut att tycka som någon annan än att sätta sig in i frågan och tänka själv.

Det är inte farligt med en bild att hålla sig till - sin egen. Våga lita på dina egna intryck. Bilda dig en egen uppfattning byggd på din egen erfarenhet.

*

Om du sedan skaffar dig en blogg kan du skriva ner dina åsikter och sprida dem - då bidrar du till att det har blivit ytterligare en till i etern som måste tycka till, bara för att det går. Ung. som det blogg-inlägg du just nu har läst. 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Göran Björklund - Söndag 5 maj 13:36

Då ryker möjligheten/rättigheten till gräsbete ute 6 timmar varje dag under betessäsongen. Gissar att Astrid Lindgren vrider sig i sin grav. En återställare av djurskyddslagen utreds och ansvarig minister hintar om förändringar. Begreppet djurvälfärd...

Av Göran Björklund - Lördag 4 maj 17:02

”Orsaken var att Fiskeriverket frångick svensk praxis att dra trålgränser utifrån en lagstadgad ”baslinje” utanför kusten, och i stället utgick från det myndigheten kallade kust- eller strandlinje.Denna linje finns dock inte dokumen...

Av Göran Björklund - Söndag 28 april 11:04

Ingen ideologi drivs så tydligt av maskulin brutalitet som nazism och fascism. Det brukar börja med att de förgrovar språket, sedan blir det lättare att övergå till handling. I John Foots ”Blood and power. The rise and fall of Italian fascism&r...

Av Göran Björklund - Lördag 27 april 10:30

Ordval har storbetydelse. När exempelvis en utskottsordförande i riksdagen kallar en journalist för ”vidrig liten människa” eller en kritiserad landshövding säger att hen inte vet vad ”människan” ville med sitt agerande, är or...

Av Göran Björklund - Lördag 27 april 08:55

Om inget görs blir konsekvensen ett paradigmskifte också för public service där dess oberoende, bredd och mångfald devalveras. I George Orwells ?1984? är språkbruket ett viktigt maktinstrument. Krig betyder fred. I Sveriges 2024 och i utredningen om ...

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Väder

Share this

Bookmark and Share

Översättning

Google Analytics


Ovido - Quiz & Flashcards