Alla inlägg under juni 2024

Av Göran Björklund - Onsdag 5 juni 13:49

Det handlar, enligt forskarna, främst inte om etnicitet. Det handlar om inkomst. Sannolikheten att en invandrare blir självförsörjande hänger ihop med hur pass självförsörjande grannarna är.

De nya rönen tyder alltså på att frågan om etniska kluster är felställd. Frågan är inte hur Sverige ska motverka Little Italy, Chinatown och Somalitown.

Frågan är snarare hur Sverige ska motverka ekonomisk segregation.

Patrik Lundberg
patrik.lundberg@dn.se

https://etidning.dn.se/shared/article/patrik-lundberg-det-behover-inte-handla-om-etnicitet-det-kan/aa_EY93C

Av Göran Björklund - Tisdag 4 juni 07:27

I Bryssel finns omkring 30 000 lobbyister. Visande hus stort inflytande särintresserna utanför det demokratiska systemet har. Att deras påverkan är värd mer än insatserna för uppdragsgivarna är solklart. Annars fanns de inte där.
Det är åtminstone ett bättre läge med det registreringstvång som finns där, än den situation vi har kring riksdagen och de svenska partierna. Någon som vet hur många lobbyister det finns här? Nä, det vet vi inte med säkerhet, men att branschen med s k kommunikationbyråer som sysslar med public affairs växer, kan vi gissa oss till när vi ser den ständiga trafiken dit av politiker och före detta sådana. Men vilka är deras uppdragsgivare? Ingen mer än de själva vet. Och gör de någon skillnad på de demokratiska (?) besluten?

Av Göran Björklund - Lördag 1 juni 11:21

Var väntar man sig finna något sådant? Hos något startup-företag som gått vilse bland statliga bidragsregler kanske, men definitivt inte hos en myndighet som funnits sedan Axel Oxenstiernas tid. Då pratar vi om 1600-talet och hos en myndighetschef vars institution funnits lika länge; Kungens ställföreträdare i länet.
Men där är vi nu alltså. Omdömet är inte mitt utan finns i länsstyrelsens eget internutredningsmaterial. Avvikelser från normal rutin är ett annat konstaterande som görs, kanske inte heller det särskilt överraskande nu, såhär i efterhand?
Men som alltid bör man ställa sig frågan, när rekryteringar inte faller särskilt väl ut: vem eller vilka bär ansvaret för den? Att hänga den möjligen helt felplacerade ”människan” (för att användla samma vokabulär som den nu kritiserade myndighetschefen använde om en anställd som varit kritisk) är lätt. Men kräv för Guds skull ut ansvaret hos de som ansvarar för felrekryteringar någon gång. Där hittar vi alltid de värsta syndarna.

Tidigare månad - Senare månad

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4 5 6 7 8 9
10
11 12 13 14 15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2024
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Väder

Share this

Bookmark and Share

Översättning

Google Analytics


Ovido - Quiz & Flashcards