Alla inlägg den 23 juni 2024

Av Göran Björklund - Söndag 23 juni 14:49

Däremot vet vi redan nu massövervakningens pris: journalister kommer inte längre att säkert kunna skydda sina källor, oppositionella kommer veta att staten tittar på och alla bilder du skickar måste du vara beredd att dela med både techbolag och staten.

Och i värsta fall: stater som inte vill Europa väl. Sverige vet en hel del om hur brutalt regimer som den i Iran går till väga för att få vad de vill ? hur långt de är beredda att gå för att utpressa. Informationen som samlas in kommer att bli hett eftertraktad. Ett enda stort utpressningsarkiv.

Den ryska regimen har ännu bättre utsikter att få användning av den europeiska naiviteten: de har vänner i ett par av de länder som nu ska samla in informationen från befolkningen.

Det är som den dystopiska slut­stationen av rent mjöl i påsen-samhällen. Om alla bilder du skickar tål att tittas på av staten, techbolag (och eventuella hackare) har du absolut inget att vara rädd för.

Amanda Sokolnicki
amanda.sokolnicki@dn.se

https://etidning.dn.se/shared/article/amanda-sokolnicki-eu-kan-vara-pa-vag-att-fatta-sitt-samsta-b/9VQr1WsF

Av Göran Björklund - Söndag 23 juni 14:44

Om då ett politiskt parti attackerar journalistikens demokratiska roll, eller regeringen öppet ogiltigförklarar klimatpolitiska rådets forskningsbaserade slutsatser, då nedmonteras tilliten och därmed förutsättningarna för den omhuldade svenska källkritiken. Det är och måste förbli en del av allas ? politikers, mediers, liksom civilsamhällets ? demokratiska ansvar att motarbeta en fortsatt normalisering av lögnen som politisk strategi.

Jutta Haider, professor i biblioteks- och informationsvetenskap vid Högskolan i Borås, verksam inom Mistra Environmental Communication.

Olof Sundin, professor i biblioteks- och informationsvetenskap vid Lunds universitet


https://etidning.dn.se/shared/article/utan-tillit-betyder-kallkritik-narmast-ingenting/mWIay2mZ

Tidigare månad - Senare månad

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4 5 6 7 8 9
10
11 12 13 14 15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2024
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Väder

Share this

Bookmark and Share

Översättning

Google Analytics


Ovido - Quiz & Flashcards